BÖRSEN: VISS ÅTERHÄMTNING, SWEDISH MATCH PRESSAT, OMXS30 -1,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen var vid lunchtid fortfarande ned, men hade återhämtat sig från den värsta svackan. En viss press på risktillgångar kom efter onsdagens Fed-protokoll där centralbanken signalerade att det inte är aktuellt med åtgärder för att kontrollera räntekurvan.

Runt klockan 12.20 hade storbolagsindex OMXS30 backat 1,1 procent till nivån 1.756. Aktier för drygt 6,8 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen.

I storbolagsindex var den mest omsatta aktien Swedish Match, som var ned 3,9 procent. Nedgången kom sig att av politiska företrädare i Kalifornien slagit ned på att en lobbyfirma med namnet Norwood Associates, som Swedish Match anlitat, kommit med "felaktiga påståenden" av vad FDA uttryckt rörande bolagets tobaksfria produkter.

Bolaget själva tolkar utspelet som en del i ett politiskt spel i Kalifornien.

Assa Abloy och Essity var de enda aktiernas på plus i storbolagsindex, med uppgångar på 0,4 respektive 0,1 procent.

I övrigt på bolagsfronten har morgonen inrymt en fortsättning av kvartalsrapportsäsongen. Fondbolaget EQT var den för dagen största. Aktien, vars kraftigt positiva utveckling tidigare i veckan sågats av allehanda analytiker och affärsmedia, sjönk med ytterligare 12,5 procent till 175:70 kronor.

EQT:s ebitda-resultat föll till 80 miljoner euro (133) i det första halvåret 2020, framgår av rapporten. Marginalerna har påverkats negativt av personalökning och lägre fondvärderingar i carried interest-genererande fonder under perioden, skriver EQT, som spår fortsatt utmanande och skakiga marknader då pandemin är "långt från över".

Jämte EQT fanns också byggbolaget Serneke på förlorarlistan, 5,5 procent ned. Byggaren redovisade fallande omsättning och nettoresultat.

En av dagens starkare kursreaktioner röntes kring IT-konsulten B3 Consulting, som redovisade ett rörelseresultat på 9,6 miljoner kronor (3,4). Aktien rusade initialt 20 procent, men föll sedan tillbaka och var upp drygt 8 procent runt lunch.

En annan stark rapportreaktion noterades från Railcare som ökade omsättning, rörelseresultat och dessutom nådde en substantiellt bättre rörelsemarginal än jämförelseperioden. Aktien var upp 2,7 procent.

Vätgasbolaget och småspararfavoriten Powercell hade å sin sida svårt att övertyga med rapporten, varefter aktien sjönk med omkring 3,6 procent. Även rapporterande Ascelia Pharma drogs ned. Aktien var sjönk 5 procent.

Ett av alla bolag som kämpar med pandemin är gymkedjan Actic, som var upp 0,3 procent i mycket tunn handel. Bolaget, vars nettoskuld i relation till ebidta-resultat uppgick till 4,6 gånger, förväntar sig att tappa omsättning med cirka 15-20 procent i det tredje kvartalet jämfört med motsvarande period föregående år.

Bambuser, som säljer lösningar för så kallade live video-shopping och som rusat 682 procent sedan årsskiftet, föll tillbaka efter att ha redovisat en försäljning om 5,4 miljoner kronor för det andra kvartalet (0,8). Bolaget, som värderas till drygt 2 miljarder, genererade ett negativt rörelseresultat på 5,8 miljoner kronor i kvartalet.

Det Spotlight-noterade forskningsbolaget Scandion Oncology var ned 22 procent efter att bolaget publicerat sin kvartalsrapport och en uppdatering av pågående studie. Studien visade en "stabil utveckling" för patientens levercancer, men patienten utvecklade en ny lungcancer och fick därför avbryta studien. Likvida medel vid periodens slut uppgick till 7,3 miljoner kronor.


Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 onsdagen 19 augusti

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?