1515
RB: MARKNADSAKTÖRER VÄNTAR OFÖRÄNDRAD POLICY I APRIL– SEB-ENKÄT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En stor majoritet av aktörerna på den svenska och valutamarknaden räknar med att Riksbanken kommer att vila på hanen vid det penningpolitiska mötet den 26 april.

Det framgår av SEB:s återkommande enkät bland de större aktörerna på den svenska marknaden.

En majoritet av de tillfrågade räknar också med att Riksbankens nästa räntesteg kommer att bli en höjning, men det finns vissa skillnader i förväntningarna mellan aktörerna på valutamarknaden jämfört med räntemarknadsaktörerna.

SEB-strategerna Olle Holmgren och Lina Fransson konstaterar att valutamarknadsaktörer generellt väntar räntehöjningar tidigare än vad räntemarknadsaktörerna gör. Samtidigt räknar nära hälften av valutamarknadsaktörerna att Riksbanken kommer att förlänga QE-programmet bortom 2021 medan endast 20 procent av räntemarknadsaktörerna förväntar sig en förlängning.

Enkäten visar också att flertalet av respondenterna tror att det kommer att krävas signifikanta avvikelser i inflationen från Riksbankens prognosbana för att Riksbanken ska ändra policy.

Och medan omkring hälften av de tillfrågade oroar sig för att USA-ekonomin kan vara på väg mot överhettning är det endast ett fåtal som ser liknande risk i Sverige.

En jämförelse med motsvarande enkät i februari visar vidare att räntemarknadsaktörerna har ökat sina positioner för högre räntor och en brantare räntebana. De har samtidigt gått mot mer neutrala positioner i realobligationer, och färre uppger nu att de är positionerade för minskade bolånespreadar.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?