1515
Annons
BÖRSEN: VÄNDNING NEDÅT MED KINNEVIK I BOTTEN, OMXS30 -1,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen öppnade några tiondels procent upp på onsdagen, i spåren av uppgångar i USA, men vid lunchtid började storbolagsindexet att vända ned för att sluta på minus och ge tillbaka hela tisdagens uppgång.

Vid stängning stod OMXS30 på nivån 2.003, efter en nedgång med 1,2 procent. Vid det laget hade aktier till ett värde av 25,9 miljarder kronor bytt händer på börsen i sin helhet.

Bottenskiktet utgjordes av investmentbolaget Kinnevik 4,4 procent ned, vitvarubolaget Electrolux som sjönk 4,3 procent och mätteknikbolaget Hexagon som backade 3,1 procent. Långt nere i listan hittades också läkemedelsbolaget Astra Zeneca, som fått en sänkt rekommendation till behåll från köp hos Kepler Cheuvreux.

I tätskiktet fanns fordonssäkerhetsbolaget Autoliv, livekasinobolaget Evolution och kraft- och automationsbolaget ABB med uppgångar på runt 1 procent vardera.

På Stockholmsbörsen i övrigt noterades en kraftig uppgång för Bonesupport som klättrade nära 50 procent. Medicinteknikbolaget, verksamt inom ortobiologi för behandling av skelettskador, har fått ett FDA-godkännande för Cerament G vid behandling av beninfektion.

Bioteknikföretaget Active Biotech rusade i sin tur drygt 30 procent, efter att amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA beviljat särläkemedelsstatus för tasquinimod vid behandling av myelofibros, en sällsynt form av blodcancer.

Tradedoubler, som är verksamt inom prestationsbaserad digital marknadsföring, var ett av rapportbolagen och stod ut i toppen med en uppgång på 22 procent. Bolaget ökade sitt ebitda-resultat till 21 miljoner kronor (14) i det första kvartalet 2022.

Specialistläkemedelsbolaget Calliditas låg högt på vinnarlistan, efter att ha presenterat en omsättning på 49,7 miljoner kronor under första kvartalet (0). Marknaden tycktes oberörd av det faktum att rörelseresultatet minskade till -208 miljoner kronor (-151). Aktien stärktes 7 procent.

På förlorarlistan stod i stället vindkraftsbolaget Eolus vind ut med en nedgång på 15 procent, jämte kundanskaffningsbolaget Catena Media som sjönk 14 procent efter delårsrapporter för första kvartalet. Eolus Vinds omsättning ökade till 432 miljoner kronor (242) men samtidigt sjönk resultatet efter skatt till -138 miljoner kronor (-17).

Catena Media redovisade en negativ organisk tillväxt. Bakgrunden är fortsatta motvindar på vissa europeiska marknader och ett starkt första kvartal i fjol, enligt bolaget.

Jämte de två rapporterande ovan nämnda sågs också Truecaller, en plattform för att verifiera kontakter och blockera oönskade samtal och meddelanden, bland kursförlorarna. Storägare i bolaget meddelade under tisdagskvällen försäljning av 21 miljoner B-aktier som genomfördes till kursen 61:20 kronor, en rabatt om 10 procent. Truecaller föll 15 procent till 57:70 kronor.

På handelsplattformen First North stod gamingbolaget Thunderful för ett av de värre fallen. Aktien hittades 29 procent ned efter att ebitda-resultatet sjunkit till 43,7 miljoner kronor (60,1) i första kvartalet.

Noterbart från rekommendationsfronten var att Pareto Securities inlett bevakning av fastighetsbolaget Oscar Properties med köp och en riktkurs på 9 kronor. Aktien klättrade 8 procent till 6:97 kronor. Teknikhandelsbolaget Addtechs aktie sjönk å sin sida 7 procent efter att SEB sänkt rekommendationen till behåll från köp.


Bild: OMXS30 onsdag den 18 maj

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?