1515
BOMARKNAD: BOPRISFÖRVÄNTNINGAR UPP TILL NY REKORDNIVÅ – SBAB

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bostadsägarnas förväntningar på bostadspriserna fortsätter stiga till en ny rekordnivå.

Det visar SBAB Boolis kvartalsvisa boprisindikator, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Bostadsägarna är fortsatt mycket optimistiska om bostadsprisernas utveckling för de närmaste åren. SBAB:s boprisindikator HPE uppvisar nu den högsta noteringen sedan mätningarna påbörjades. Hushållen är betydligt mer optimistiska än vad vi är i våra prognoser, där vi spår en liten nedgång i bostadspriserna de närmaste åren till följd av stigande boräntor", säger SBAB:s chefekonom Robert Boije.

På ett års sikt tror nu 74 procent av de som äger en bostad att priset på den egna bostaden kommer att öka, medan 2 procent tror att det kommer att sjunka. I februari var motsvarande andelar 69 respektive 2 procent.

På tre års sikt tror 70 procent på en prisuppgång och 2 procent spår en nedgång, jämfört med 69 respektive 1 procent för tre månader sedan.

Bland de som räknar med stigande bostadspriser är det i särklass vanligaste skälet till den prognosen ett högt efterfrågetryck i det egna bostadsområdet.

Bland de mycket få bostadsägare som tror på sjunkande bostadspriser är de vanligaste anledningarna stramare krav på bankernas kreditgivning, politiska åtgärder som till exempel ändrade skatteregler samt stigande boräntor.

"Det är dock uppenbart att majoriteten av bostadsägarna inte oroar sig nämnvärt över dessa faktorer", säger Robert Boije.Bild: Nettotal boprisförväntningar


image
Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?