1515
IMF: ÖKAD VACCINPRODUKTION FÖRSTA PRIORITET FÖR EUROPA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ett år in i pandemin befinner sig Europa vid en ny vändpunkt. Nya infektionsvågor drabbar kontinenten, vilket kräver nya restriktioner, men till skillnad från förra året finns nu säkra och effektiva vacciner tillgängliga.

"Även om takten i vaccineringarna ännu är långsam är ett slut för pandemin nu i sikte".

Det skriver IMF i en rapport om Europas ekonomi på tisdagen.

IMF noterar att den ekonomiska återhämtningen i Europa ännu är "haltande och ojämn". Industriproduktionen har återvänt till förpandemiska nivåer medan tjänsteproduktionen fortsatt backar.

Trots det bedömer IMF att Europas ekonomiska tillväxt kommer att öka med 4,5 procent i år. Och med antagande om att vaccin blir brett tillgängligt i år och nästa år, vilket ännu väntas, kommer BNP öka 3,9 procent 2022.

"Detta kommer att föra tillbaka produktionen i Europa till förpandemi-nivå, men inte till den bana som väntades före pandemin", skriver IMF.

Valutafonden konstaterar att virusmutationer och försenade vaccineringar är den frästa oroskällan för närvarande. Den största orosfaktorn på medellång sikt är ekonomiska skador (economic scarring) – det vill säga produktion som aldrig återhämtar sig på grund av att personer som förlorat jobben under pandemin inte kan finna nya jobb.

"Detta kan hända på grund av att de gap som observerats i utbildning och jobbträning aldrig återhämtas, att senarelagda investeringar fortsatt får avvakta eller att resurser blir kvar i krympande sektorer snarare än att skiftas till expanderande", skriver IMF.

Mot den bakgrunden måste första prioritet, enligt IMF, bli att öka vaccinproduktionen.

"Detta är avgörande inte bara för Europa utan för världen, detta eftersom Europa är ett center för vaccinproduktion och export. Investeringar i sådana ansträngningar kommer att betala sig", skriver IMF.

Samtidigt måste beslutsfattarna fortsätta att stödja den ekonomiska återhämtningen. Ju snabbare återhämtning desto mindre "scarring" behöver upplevas av människor och företag. Finanspolitiken måste också spela en växande roll för de ekonomier där penningpolitiken börjar bli mindre effektiv för att lyfta produktionen.

Men stödåtgärderna måste nu förändras; jobbstödprogrammen bör visserligen fortsätta medan den ekonomiska aktiviteten ännu är svag men bör skifta gradvis mot att hjälpa arbetare finna nya möjligheter i växande sektorer.

Stöden till företag bör bli mer riktade mot livskraftiga företag och fokusera på att stärka deras solvens i stället för att bara tillföra likviditet.

"Baserat på data tillgängliga under hösten 2020 uppskattar vi att livskraftiga företag kommer att behöva öka aktiekapitalet med motsvarande 2-3 procent av BNP för att förbli solventa, med 15 miljoner jobb som riskeras", skriver IMF.

Enligt IMF:s analys skulle ett sådant ytterligare stöd – på en nivå av 3 procent av BNP 2021-2022 – kunna lyfta BNP med omkring 2 procent i slutet av 2022.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?