1515
APPLE: SLÅR TILLBAKA MOT EU-FÖRSLAG OM LADDSTANDARD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) EU:s förslag om att lagstifta om en gemensam laddningsstandard för smartphones och annan bärbar elektronisk utrustning, som offentliggjordes på torsdagen, fick snabbt svar från Apple.

Det amerikanska bolaget, med en egen anslutningsstandard för laddning, sade att bolaget är emot förslaget och anser att det riskerar att hämma innovationer.

Enligt Wall Street Journal måste lagstiftning om en gemensam standard godkännas av såväl EU-parlamentet som av medlemsstaterna, en process som kan ta månader. Efter ett grönt ljus i Bryssel anmodas medlemsstaterna att inom ett år skapa bindande lagstiftning i frågan. Förslaget ger sedan tillverkarna ytterligare ett år på sig att anpassa sig till förändringarna, vilket enligt tidningen innebär att reglerna sannolikt kan få effekt först 2024.

Apple säger att lagstiftning om laddstandard riskerar att få motsatt effekt till den avsedda och i stället öka mängden elektroniskt skrot. I ett uttalande på fredagen hävdade Apple att förslaget kan "störa ett blomstrande ekosystem, skapa elektroniskt skrot och vara ytterst obekvämt för användarna".

Vad gäller den uppskattade tidsfristen på två år, sade Apple att den tiden inte är tillräcklig för att göra de nödvändiga förändringarna.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?