1515
TAIWAN: OKLART OM COVID-VÅG NÅTT HALVLEDARHUBB - BORGMÄSTARE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det är fortsatt för tidigt att säga hur svårt Hsinchu, som är världens centrum för chiptillverkning, drabbats av den covid-våg som rullat in över Taiwan.

Det uppgav borgmästare Lin Chih-chien i en intervju med Reuters på måndagskvällen.

TSMC, som är global marknadsledare inom halvledartillverkning, har hittills tyckts klara sig från utbrottet i Taiwan men flera andra har varit drabbade.

Orsaken till att TSMC är en särskilt skör punkt för halvledarförsörjningen i världen är att chiputvecklare kontrakterar TSMC att tillverka halvledare som designats på ritning i USA och Europa och därefter säljs till kunder som sätter chippen i arbete i teknikprodukter som bilar, mobiltelefoner, tv-apparater och datorer.

På måndagen meddelade chippaketeringsbolaget King Yuan att över 200 covid-infektioner hittats i arbetsstyrkan och att juniproduktionen kommer påverkas negativt i storleksordningen 30-35 procent på grund av detta.

Taiwan har sedan pandemiutbrottet varit en av de starkast lysande stjärnorna i fråga om att förhindra massutbrott, men under våren har situationen förvärrats hastigt samtidigt som den USA-allierade omtvistade öns administration haft svårt att säkra vaccinleveranser.

Folkrepubliken Kina, som fortsatt har anspråk på ön som sitt eget territorium, har enligt den taiwanesiska statsadministrationen verkat för att försämra Taiwans vaccintillgång. Det var till Taiwan som nationalistledaren Chiang Kai-shek flydde och upprättade republiken efter att ha jagats ut från Fastlandskina av kommunistledaren Mao Zedong i slutskedet av det kinesiska inbördeskriget under andra halvan av 1940-talet.

En särskild anledning till att utbrottet på Taiwan uppmärksammats är att fler och fler industrier känner av effekterna från den halvledarbrist som hittills tvingat världens biltillverkare att pausa produktion. Nu har också hemelektronikbolag börjat varsla om påverkan. Den virusspridning som rapporterats från flera halvledartillverkare de senaste veckorna har därför lagt sten på börda i den sköra leverantörskedjan.

Vad avser det aktuella virusutbrottet tycks grannstaden till Hsinchu, Miaoli, hittills vara värst drabbad. Här har åtminstone två bolag tvingats ta till åtgärder för att stoppa virusspridningen.

President Tsai Ing-wen agerade tidigt och skickade ut militär för att bygga teststationer på olika platser i tech-hubben för att "skapa en försvarslinje kring en industri av nationell betydelse" och TSMC har upprättat en "allians för epidemibekämpning" med grannstaden Miaoli.

"Jag vågar inte säga att vi inte har problem i nuläget. Om det inte fanns några problem så skulle vi inte behöva sätta upp teststationer i företagsparken på det här sättet", sade borgmästaren Lin Chih-chien till Reuters.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?