BÖRSEN: NEDGÅNGEN MILDRAS, NORDEA GÅR FRAMÅT, OMXS30 -0,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tendensen var nedåt på Stockholmsbörsen på torsdagen, då oro över att coronasmittan tagit ny fart i stora delar av världen pressade börserna. Vid lunchtid hade dock nedgången mildrats något, såväl i Stockholm som på flera andra börser.

Omkring klockan 13.35 hade OMXS30 sjunkit 0,5 procent till 1.788 och aktier för 7,7 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

En majoritet av storbolagen inom OMXS30 handlades på minus, varav flera industribolag, och svagast inom indexet gick SKF, Getinge och Atlas Copco med nedgångar på 1,6-2 procent. På den positiva sidan fanns främst Nordea, som stärktes 1,3 procent, samt Electrolux och Alfa Laval som var upp 0,8 respektive 0,7 procent vardera.

Ahlström-Munksjö lyfte 26 procent till 189:20 kronor efter beskedet att konsortiet Spa Capital lägger bud på papper- och förpackningsbolaget. Budet är 18:10 euro per aktie, motsvarande en premie om 24 procent i förhållande till onsdagens stängningskurs.

Sinch klarade sig också bra i börsnedgången. Nordea inleder bevakning av kommunikationsteknikbolaget och rekommenderar köp med riktkursen 1.000 kronor. Sinch-aktien steg 2,4 procent till 734 kronor.

Skanskas styrelse avser att föreslå en utdelning om 3:25 kronor per aktie. Det tidigare utdelningsförslaget om 6:25 kronor per aktie drogs tillbaka i slutet av mars i spåren av utbrottet av covid-19. Aktien sjönk 0,4 procent.

Saab klarade sig lite bättre än index och handlades upp 0,3 procent. Bolaget har fått en order värd nära 2,2 miljarder kronor avseende medicinska moduler till Australien.

Veoneer fick en höjd riktkurs av DNB Markets, till 160 kronor från 155 kronor, medan rekommendationen köp upprepades. Veoneer steg 1,6 procent till 119:30 kronor.

Shamaran föll tillbaka efter onsdagens kraftiga kurslyft, sedan bolagets vd dementerat att oljebolaget ska ha mottagit någon intresseanmälan från Taqa. På onsdagen rapporterades det att Abu Dhabi-baserade energibolaget Taqa visat intresse för att köpa Shamarans andel i Atrushfältet. Aktien tappade 15 procent.

Xvivo Perfusion avancerade 7 procent. Transplantationsbolaget köper nederländska Organ Assist för ett pris på maximalt 24 miljoner euro och för att täcka finansieringen gör Xvivo en riktad emission om 0,5 miljarder kronor. Kursen i emissionen fastställdes utan någon rabatt.

Solenergiproducenten Etrion steg också och var upp 11,5 procent. Bolaget har nått en överenskommelse med Ziva Energy gällande en tvist om solenergiprojektet Mie omfattande ett projekt om 60 megawatt.

Forskningsbolaget WNT Research var en av dagens förlorare med en kursnedgång på 20 procent. Bolagets analys av cirkulerande tumör-DNA, en biomarkör för spridning av cancer, i Neofox-studien i fas 2 försenas till följd av utbrottet av covid-19.

Mavshack lyfte 8 procent efter att ha berättat att det köper liveshopping-bolaget Zellma för 8,8 miljoner kronor.

Alelion var också en kursvinnare med en uppgång på 8,9 procent. Bolaget har fått en uppföljningsorder på högspänningsbatterier från den globala specialfordonstillverkaren Terberg Group, värd 8 miljoner kronor.

Realfiction backade 27 procent till 43 kronor. Realfiction bedöms få svar på sin patentansökan för Echo-tekniken inom ett år, enligt en patentjurist som bolaget anlitat.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?