1515
Annons
PM NYHETER I KORTHET LÖRDAG-MÅNDAG 4-6 DECEMBER

INFLATION. Annika Winsth, chefekonom på Nordea, bedömer att risken för att den höga inflationen blir ihållande är högre än på länge. "Folk vänjer sig vid stigande priser och det blir lättare för företagen att höja sina priser", säger hon. (SvD-mån)


OSSE-COVID. I lördags kväll meddelade Finlands utrikesminister, som var på OSSE-mötet i Stockholm förra veckan, att han testats positivt för coronaviruset. Enligt US har också ytterligare en deltagare vid mötet testat positivt. (SvD-mån)


NYA ELREKORD. Under måndagen kommer Elpriserna i mellersta och södra Sverige vara rekordhöga. Mellan klockan 16 och 17 väntas notan landa på 6:48 kronor per kilowatttimme. (DN-mån)


BYGGKRIM. Efter Skatteverkets och byggföretagens larm om kriminella företag inom byggsektorn vill nu Socialdemokraterna och Moderaterna ta krafttag mot brottsligheten. Båda partierna vill att myndigheter ska få samarbeta för att komma åt kriminella företag. (DN-mån)


ENIG EU-HÖGER. Extrema högerpartier och ultranationalistiska grupper enas om att rösta gemensamt i Europaparlamentet i flera frågor. (TT-SvD-sön)


MISSTRON MOT EVOLUTION KVAR. Över 100 miljarder kronor i börsvärde raderades ut på drygt en vecka i den svenska börskometen. I bakgrunden finns oro för hela den hägrande amerikanska marknaden. Samtidigt har bolaget hamnat i blåsväder i Vietnam där bolagets spelplattformar ska ha använts av kriminella i en omfattande illegal spelring. (SvD lör, DI mån)


EVOLUTIONS ÅTERKÖP FÖRÄNDRAR INGENTING. Beskedet om att livskasinobolaget ska återköpa egna aktier var en välkommen nyhet för aktieägarna, men lär knappast bli en "gamechanger". Ett större signalvärde vore om grundare och ordförande Jens von Bahr tillsammans med Fredrik Österberg gör ett massivt insynsköp. (DI lör)


SKISTAR KAN BLI VINNARE. Alpländerna vidtar åtgärder för att rädda skidturismen i vinter. Tvingas de stänga backarna på grund av omikronvarianten av covid-viruset ökar trycket på redan populära svenska skidanläggningar. (SvD lör)


NORTHVOLT MÅSTE LOCKA ANSTÄLLDA. Bilbatteribolaget måste locka anställda till en bit söder om polcirkeln om den första battericellen ska produceras i år som utlovat och om gigafabriken ska lyckas. (SvD lör)


BAKSLAG FÖR WALLENBERG. Att Sobi-affären inte blir av, sedan de utländska budgivarna inte fått med sig tillräckligt många aktieägare, har fått kursen att rasa. Samtidigt närmar sig kritiken mot storägaren Astra Zeneca stormstyrka. (SvD lör)


FÖRTJÄNAR SVENSK KYCKLING RÖTT LJUS? När Världsnaturfonden nu avråder från svensk kyckling finns risk att konsumenter väljer importerad kyckling med sämre uppfödningsförhållanden och högre antibiotikaanvändning, enligt en debattartikel. (SvD lör)


AVBOKNINGAR OROAR BESÖKSNÄRINGEN. Sektorn hade problem redan innan nya restriktioner infördes som svar på omikronvarianten. Nu märks inställda julbord och fester. (DI lör)


ÅTERKÖP KAN LYFTA FLER BOLAG. Återköpsprogram i mångmiljardklassen har haglat på Stockholmsbörsen den senaste tiden. Med svällande kassor är det läge för fler återköp av egna aktier enligt experter som bland annat pekar ut H&M, banker eller teleoperatörer. (DI lör)


EN BIT KVAR FÖR POLESTAR TILL LÖNSAMHET. Inför USA-börsnoteringen har elbilsbolaget, med Volvo Cars som största ägare, visar upp kommande modeller. Polestar planerar en fabrik i Europa i samarbete med Volvo Cars och räknar med nollresultat först runt 2023. (DI lör)


GARDELLS NYA HÅRDA KRAV PÅ ABB. Inför verkstadsjättens kapitalmarknadsdag i Zürich på tisdag kräver aktivistfonden Cevian ytterligare renodling och sätter upp det nya kursmålet 50 schweizerfranc. (DI mån)


TRENDEN MED ATT DELA UPP KONGLOMERAT HAR STÄRKTS. Fler aktivister som Cevian är en förklaring. Trenden började dock redan på 1980-talet. En genomgång i The Economist av 2018 års avyttringar visade ingen kortsiktig effekt på börskurser. Investmentbankirer, konsulter och jurister drivs av transaktioner. (DI mån)


ETT FANTASTISKT IPO-ÅR. Trots att antalet börsnoteringar i år krossat tidigare rekord har inte kön av bolag som vill noteras sinat. Samtidigt vill Nasdaq-VD:n Adena Friedman inte kalla de många fiaskonoteringarna på tillväxtlistan First North för ett misslyckande för Nasdaq. Börsoperatören sätter inte priset utan erbjuder en plattform, är budskapet. (DI mån)Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?