1515
Annons
KRYPTOVALUTOR: FI GRANSKAR SAFELLO, GOOBIT AML-REGELEFTERLEVNAD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Finansinspektionen har inlett en granskning av hur pass väl de marknadsledande kryptobolagen Goobit och Safello följer penningtvättsregler, enligt ett pressmeddelande från myndigheten.

För att kunna handla med virtuella valutor krävs det som regel att tillgångarna vid något tillfälle växlas mot vanliga pengar. Detta medför i förlängningen att bolag med sådan verksamhet riskerar falla offer för kriminella som vill omsätta och dölja bruttovinster, konstaterar FI.

"Samma sak gäller om någon vill använda sina virtuella valutor i den vanliga ekonomin. Företag som erbjuder den typen av växlingstjänster är därför särskilt utsatta för risken att utnyttjas", skriver myndigheten.

Virtuella valutor, som till exempel bitcoin, erbjuder en viss anonymitet och kan köpas och säljas över nationsgränser utan att någon central motpart behövs, samtidigt som insynen i handeln är begränsad och transaktionerna går snabbt.

"De här företagen fungerar som en brygga mellan en sektor med hög risk för penningtvätt och det traditionella finansiella systemet. Att de är rustade för att motverka risken för att utnyttjas för både penningtvätt och finansiering av terrorism är därför extra viktigt", säger Åsa Thalén, avdelningschef med ansvar för penningtvättstillsynen.

Sedan den 1 januari 2020 omfattas företag som erbjuder växling av virtuella valutor av det svenska penningtvättsregelverket och är registreringspliktiga hos FI som finansiella institut enligt lagen om valutaväxling och annan finansiell verksamhet (LVA), skriver myndigheten.

Safellos aktie var ned med cirka 2,2 procent på torsdagsförmiddagen medan Goobits aktie sjönk med drygt 11 procent.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera