1515
BÖRSEN: SVÄNGIG HANDEL MED KINNEVIK MOT STRÖMMEN, OMXS30 -0,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Handeln på Stockholmsbörsen var svängig på veckans första dag med besök i såväl positivt som negativt territorium, men under den sista halvtimmen gick luften ur.

Vid stängning var OMXS30-index ner 0,6 procent till nivån 1.766. Aktier för 19,4 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. På de europeiska börserna var motsvarande index i Frankfurt ner med 0,7 procent och i Paris med omkring 1,1 procent.

Bland storbolagen på OMXS30 var Atlas Copco och SCA upp omkring 0,8 procent, medan Kinnevik blev bästa storbolag med en uppgång på 1 procent. I motsatt ände av listan backade Alfa Laval 2 procent medan H&M slutade 1,9 procent lägre.

Getinges sektorkollega Philips sänkte på måndagen sin prognos på grund av en inställd order från det amerikanska hälsovårdsdepartementet. Bolagets ir-chef framhöll dock i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt att Getinge i samband med rapporten sagt att det inte haft avbokningar likt andra aktörer i branschen. Getinges aktie var som mest ned 3,3 procent, men återhämtade sig och slutade ner 1,3 procent.

Bostadsbolaget Catella steg närmre 11 procent till 22:40 kronor. En låg värdering i kombination med renodling mot mer tillväxtinriktade verksamheter ger utrymme för en uppvärdering till 30 kronor, menade DI:s analytiker Johan Wendel under vinjetten veckans aktie.

I samma sektor meddelade Nyfosa att vd och grundare Jens Engwall kommer att kliva av som vd och att Stina Lindh Hök kommer att ta över. Aktien backade efter beskedet men letade sig uppåt under eftermiddagen där en extra skjuts kom i samband med att den nya vd:n rapporterat köp av aktier för 2,6 miljoner kronor. Nedgången stannade på drygt 3 procent.

Elekta, som steg över 10 procent i samband med förra veckans positiva rapport, var på måndagen upp 4,1 procent. Dagens industri skrev i lördagens upplaga att det i samband med Siemens Healthineers förvärv av Elektas ärkerival Varian Medical Systems fanns ytterligare en spekulant med i bilden, vilket enligt tidningens analytiker Richard Bråse bäddar för en positiv kursutveckling i den hårt blankande aktien när det nu är känt "att det finns obesvarat budintresse i sektorn".

Uppåt var det även för Mycronic som steg drygt 11 procent. Carnegie har höjt sin rekommendation till köp från behåll med riktkurs 210 kronor (185). Marknadsutsikterna har blivit mindre osäkra och det finns en positiv trend på utrustningsmarknaden i halvledarsegmentet, menade analyshuset.

Under helgen meddelade forskningsbolaget Oncopeptides att deras läkemedelskandidat melflufen får prioriterad granskning av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Det så kallade PDUFA-datumet då ett besked väntas vara klart är satt till den 28 februari 2021. Aktien var upp knappt 3 procent.

Africa Energy inledde måndagen i moll och i samband med nyheten att styrelseledamoten John Bentley sålt aktier för motsvarande 2,2 miljoner kronor tilltog nedgången och aktien stängde ner 7,1 procent.

Även Creades föll tillbaka nära 7 procent på måndagen utan att ha gjort några större avtryck i nyhetsflödet. DI:s analytiker Richard Bråse påpekade dock i förra veckan att investmentbolagets substanspremie har ökat kraftigt vilket skapat fallhöjd i aktien. Sedan årsskiftet är aktien upp 60 procent.


Graf: Stockholmsbörsen OMXS30 måndagen den 31 augusti

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?