1515
Annons
BÖRSEN: NEGÅNGEN TILLTOG, ERICSSON MOT STRÖMMEN, OMXS30 -2,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde torsdagen högre men humöret försämrades för att på eftermiddagen surna till rejält. Marknadens fokus riktades förutom mot utvecklingen i Ukraina mot inflation och centralbankernas inställning till räntehöjningar.

Stockholmsbörsens OMXS30-index slutade dagen ned 2,3 procent till nivån 2.049. Aktier för närmare 25 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Antalet aktier på plus var lätträknade. Bland dessa fanns Ericsson som steg 2,2 procent och som därmed återtog något av förlorad mark från den senaste tidens kurspress i spåren av korruptionshärvan i Irak. I den mer lyckosamma gruppen fanns även Boliden som steg 2,5 procent. Därmed lade gruvbolaget en sjunde uppgångsdag till handlingarna.

Allt fler bolag meddelar att affärer med Ryssland läggs på is. Däribland H&M som stänger verksamheten med 170 butiker tillfälligt och på torsdagseftermiddagen kom samma besked från Alfa Laval. H&M, som även fått en sänkt riktkurs till 230 kronor (255) av DNB Markets, backade 5,7 procent. Rörelsen i Alfa Laval där orderingången från Ukraina och Ryssland historiskt stått för omkring 2 procent, var mer modest och dagen slutade med en nedgång på 2,8 procent för verkstadsbolaget.

Svagast utveckling bland de mest omsatta storbolagen på Stockholmsbörsen hade Sinch och Evolution som tappade 7,9 respektive 6,1 procent.

Ferronordic med stor exponering mot Ryssland har fallit sedan kriget bröt ut i Ukraina. På onsdagen sålde en affärsutvecklingschef aktier för 5 miljoner kronor – en nyhet som inte hjälpte kursen som stängde ned närmare 16 procent. Förra veckan minskade även storägaren Håkan Eriksson sitt innehav i bolaget. Den senaste månaden har bolaget tappat över 70 procent av sitt börsvärde.

Inzile planerar för en riktad emission om 250 miljoner kronor till en kurs om 25 kronor per aktie. Aktien steg 9 procent till 21:45 kronor.

First North-listade Unibap, verksamt inom AI-lösningar och robotik för bland annat rymdindustrin, har tecknat ett samarbetsavtal för gemensam affärsutveckling med Saab Emerging Technologies. Marknaden gillade beskedet och aktien steg först med över 12 procent för att sedan falla tillbaka till en uppgång på 2,8 procent.

Time People Group kom med en rapport för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret där omsättningen ökade med 75 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Även resultatet var bättre än jämförelseperioden och aktien steg 4,5 procent.

Energiföretaget Azelio, vars aktie rasat cirka 70 procent sedan årsskiftet, stärktes 9,5 procent till 7 kronor. Analyshuset Pareto har skruvat ned riktkursen för Azelio-aktien till 12 kronor (60), men upprepar samtidigt köprekommendationen.

Bland torsdagens förlorare fanns även Avanza som på onsdagen föll tillsammans med Nordnet efter att de båda nätbankerna redovisat lägre nettoinflöden under februari. På torsdagen reviderade DNB Markets rekommendationen för nätmäklaren till behåll från tidigare köp och aktien tappade ytterligare 7,6 procent.


Bild: Stockholmsbörsen OMXS30 torsdag 3 mars

image


Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?