1515
Annons
NEW YORK: AMAZON OCH APPLE SJUNKER PÅ RAPPORTER, S&P 500 -0,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De ledande amerikanska börserna visade en blandad utveckling efter fredagens börsstart. Ett antal av de allra största bolagen fortsatte rapportsäsongen efter öppningen på torsdagskvällen och de som fångade det mesta av uppmärksamheten var techkonglomeraten Apple och Amazon.

Vid 15.50-tiden hade Dow Jones industriindex stigit 0,1 procent till 35.756. Det bredare indexet S&P 500 var ned 0,3 procent till 4.585, samtidig som Nasdaqs kompositindex tappade 0,6 procent till 15.361.

Apples aktie handlades ned med omkring 4 procent efter en sällsynt bom i fråga om intäkterna, som hamnade under förväntan på grund av att problem med halvledarbristen i Asien tyngt Iphone-försäljningen. Intäkterna på 83,4 miljarder dollar var lägre än S&P Global Market Intelligence-konsensus på 85 miljarder dollar. Vinsten var helt i linje med förväntan.

Även Amazons rapport bjöd på besvikelser, avmattning i tillväxten och en vinst per aktie på 6:12 dollar mot konsensus på 8:93 dollar. Detta parat med att analytikerna dessutom räknat med en högre prognos för det säsongsmässigt viktiga fjärde kvartalet ledde till en kurssänkning på 3,7 procent.

Likt många andra bolag vittnade såväl Amazon som Apple om svårigheterna i globala leverantörskedjor och ökade kostnader för arbetskraft, material och logistik.

Kafékedjan Starbucks aktie handlades också ned, med nästan 7 procent efter att vinsten kommit in någon procent över snittestimat, men samtidigt var omsättning och jämförbar butiksförsäljning lägre än väntat och negativt påverkade av nytt covid-utbrott på nyckelmarknaden Kina.

Flera oljebolag har också öppnat böckerna innan öppning på fredagen. Chevrons omsättning steg till 44,7 miljarder dollar och var således en bra bit över förväntade 40,9 miljarder dollar, enligt analytikerkonsensus insamlade av S&P Global Market Intelligence. Den justerade vinsten per aktie uppgick till 2:96 dollar, mot förväntade 2:19 dollar. Vinsten var den högsta på åtta år för ett enskilt kvartal. Aktien steg drygt 1 procent. Reaktionen dämpades av att oljepriserna sjönk omkring 1 procent.

Även Exxon Mobils rapport var något bättre än väntat, med både omsättning och resultat över estimat. Här var aktien också upp med drygt 1 procent.

Annat i nyhetsflödet kretsade kring Facebook, som under torsdagskvällen meddelade att moderbolaget byter namn till Meta, en öppning för det nya fokusområdet som kallas "metaverse" – ett upplevt virtuellt universum bestående av internet i sin helhet med fokus på upplevelser genom virtuell verklighet (VR) och förstärkt verklighet (AR) som bolaget ska satsa på. Aktien handlades upp 2,7 procent.

Den amerikanska tioårsräntan var upp 2 punkter till 1,60 procent.


Graf: S&P 500 fredagen den 29 oktober

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera