1515
BÖRSEN: LUGN INLEDNING VÄNTAS, SCA GÅR UR TRYCKPAPPERSSEGMENT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda onsdagen med lugn handel. De amerikanska börsindexen utvecklades blandat på tisdagen med nya rekordnivåer för S&P 500, medan de asiatiska motsvarigheterna överlag handlats lägre under natten och morgonen. På hemmaplan meddelade SCA att bolaget kommer att lämna tryckpapperssegmentet.

Vid klockan 8:30 indikerade förhandeln hos IG-Markets en inledning runt nollstrecket. Även de europeiska terminerna handlades vid samma tidpunkt i området runt oförändrat. På andra sidan atlanten pekade terminerna något ned i den tidiga terminshandeln.

Stöd till gårdagens investerarhumör i USA kom bland annat från ett "konstruktivt" handelssamtal USA och Kina, medan oväntat svag stämningsindikator på de amerikanska hushållen låg i den andra vågskålen. På onsdagen håller som Fed-chefen Jerome Powell ett tal på den virtuella Fed-konferensen i Jackson Hole som nu tilldrar sig aktörernas blickar.

SCA meddelade på morgonen att bolaget kommer att lämna tryckpapperssegmentet och avveckla produktionen vid Ortvikens bruk. I juli meddelade bolaget att efterfrågan på tryckpapper minskat med 30-40 procent, en nedgång som nu uppges vara orsaken till att skogsbolaget lämnar segmentet. Samtidigt kommer avses 1,45 miljarder investeras i massaproduktionen vid bruket.

I ett separat pressmeddelande meddelade styrelsen i SCA att de beslutat att inte föreslå en extra bolagsstämma för att besluta om utdelning med anledning av "rådande omständigheter".

Riskkapitalbolaget Tritons Fond V har lagt ett bud på it-konsulten HIQ om 70 kronor per aktie. Erbjudandet motsvarar en premie om 33 procent i förhållande till den volymvägda genomsnittliga betalkursen om 52:82 kronor under de senaste 30 handelsdagarna. Aktien stängde på tisdagen vid 55:90 kronor. Bland andra it-konsulter på Stockholmsbörsen hittas Knowit och B3.

Bland de kvarvarande rapportbolagen i Stockholm kom Elekta med en rapport som innehöll en bättre orderingång och klart bättre bruttomarginal än väntat.

Elekta redovisar ett ebita-resultat på 551 miljoner kronor för det första kvartalet i sitt brutna räkenskapsår (448). Enligt Infronts sammanställning väntades ett ebita-resultat på 464 miljoner kronor. Någon prognos för framtida kvartal lämnades fortsatt inte i samband med rapporten.

Raysearch vände till en nettoförlust i det andra kvartalet på 9,2 miljoner kronor jämfört med ett positivt resultat om 21,8 miljoner kronor i motsvarande period föregående år. Medicinteknikbolaget räknar vidare med att covid-19-pandemin kommer att ha en "väsentligt negativ påverkan" på bolagets omsättning och resultat ytterligare ett antal månader framöver.

First North-bolaget Sprint Bioscience rörelseintäkter under första halvåret 2020 låg på 10,2 miljoner kronor (23,9) och hänför sig till löpande intäkter från samarbetsavtal med LG Chem. På tisdagskvällen meddelade Sprint Bioscience att det den 1 september kommer att återgå till full kapacitet och därmed avbryter det korttidsarbete som infördes den 1 juni tidigare än väntat.

Utanför hälsovårdssektorn steg FM Mattssons nettoomsättning till 365 miljoner kronor (348) i det andra kvartalet. Förvärvet av Hotbath stod för ökningen, medan kunderna som ökat sina lager under det första kvartalets coronaoro valde att dra ned på dessa under det andra kvartalet. Rörelseresultatet ökade till 35 miljoner kronor (32).Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?