1515
Annons
BÖRSEN: MINUSÖPPNING VÄNTAS, ASSA NÅGOT BÄTTRE ÄN FÖRVÄNTAT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg på måndagsmorgonen ut att inleda veckans handel med lägre indexnoteringar.

Måndagen innebär också en tillfällig lättnad i rapportflödet, men morgonen har likväl inneburit siffror från bland annat Assa Abloy.

Strax före klockan 8.30 indikerade handeln hos IG Markets en öppning 0,6 procent lägre för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Terminen för tyska DAX noterades samtidigt ned 0,7 procent medan terminen för franska CAC 40 var ned 0,9 procent.

I fredags kväll backade New York-börserna och S&P 500 stängde till slut 0,8 procent lägre. Även börserna i Asien har under måndagsmorgonen i de flesta fall sjunkit, med nedgångar på över procenten i såväl Tokyo som i Hongkong.

Assa Abloy lade före börsens öppning fram ett rörelseresultat på 3.589 miljoner kronor för det andra kvartalet, vilket var 3 procent högre än förväntat enligt Infronts analytikersammanställning. Även låsbolagets omsättning överträffade konsensus med 3 procent.

Nanosatellitbolaget Gomspace redovisade minskad förlust och ökad omsättning för det andra kvartalet, samtidigt som bolagets orderingång flerfaldigades till nästan 200 miljoner kronor jämfört med drygt 42 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Energiteknikbolaget Climeon närapå halverade sin omsättning under andra kvartalet och rörelseresultatet försämrades till -44,7 miljoner kronor (-36,4).

First North-listade Transcendent visade ett positivt rörelseresultat på 8,8 miljoner kronor i det andra kvartalet, att jämföra med en förlust på 0,9 samma period förra året. Omsättningstillväxten var preliminärt 23 procent.

Bland övriga nyheter märks att oljealliansen Opec+ på söndagen enats om att öka oljeproduktionen med 400.000 fat om dagen till följd av ökad efterfrågan och att priserna har skenat iväg. Enandet markerar slutet på en dispyt mellan Förenade Arabemiraten och Saudiarabien.

Electrolux berörs av fredagskvällens statistik från branschorganisationen AHAM, som visade att leveranser av de sex största vitvarukategorierna i USA steg med 25,3 procent i det andra kvartalet jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

Fastighetsservicebolaget Coor köper tillgångarna i Veolia Technical Management som har en årsomsättning på cirka 500 miljoner kronor. Köpeskillingen är 180 miljoner kronor.

Astra Zenecas immunterapiläkemedel Imfinzi har godkänts i Kina som första linjes behandling av vuxna med långt framskriden småcellig lungcancer i kombination med etoposide plus antingen cellgifterna carboplatin eller cisplatin.

Skanska har fått en order på ett motorvägsbygge i Tjeckien till ett värde av cirka 780 miljoner kronor.

Amasten köper 31 fastigheter på tillväxtorter i Västsverige med ett underliggande fastighetsvärde på 784 miljoner kronor.

ISR, som utvecklar inhalationsvaccin mot covid-19, har tecknat ett investeringsavtal med Singapore Resources Development som innebär att Singapore Resources investerar totalt 6,85 miljoner euro mot ett totalt ägande på drygt 29 procent i ett dotterbolag som ska sättas upp för ändamålet.

På rekommendationsfronten har Essity av Handelsbanken Capital Markets sänkts till behåll från köp. Riktkursen sänks till 310 kronor från 320.

Även Getinge har av Handelsbanken sänkts till behåll från köp. Här höjdes dock riktkursen samtidigt till 360 kronor från 310.

Pandox har av Handelsbanken höjts till köp från tidigare behåll, med en sänkt riktkurs till 170 kronor från 180.

Sinch har fått rekommendationen sänkt till sälj, från tidigare behåll, av Handelsbanken. Banken har även sänkt Trianon till sälj från tidigare behåll.

Gränges har också fått ändrad rekommendation av Handelsbanken: en höjning till köp från tidigare behåll och en ökad riktkurs på 140 kronor (130).

Pandox har av Carnegie höjts till behåll från tidigare sälj.

Bland återstående rapporter för dagen märks Indutrade (klockan 9.30) och Nobia (klockan 12.00).Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?