1515
BIL: FÖRSTA SJÄLVKÖRANDE BILEN PÅ NIVÅ 3 SÄLJS AV HONDA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Japanska biltillverkaren Honda senaste version av bilserien Legend blir självkörande - på den högsta nivån hittills i branschen.

Det rapporterar Nikkei.

Självkörande fordon klassificeras enligt organisationen SAE International på en sexgradig skala, där 0 är helt utan automatisering och 5 är full automatisering. Bilar som hittills är i privat bruk tillhör som högst nivå 2, dit bland andra Teslas system Autopilot räknas.

Den nya Honda Legend blir först med att erbjuda självkörning på nivå 3, vilket innebär att tekniken har kapacitet att ta sig fram utan mänsklig inblandning. En förare måste dock vara beredd att kunna ta över körningen vid behov. Steget mellan nivå 2 och 3 kallas ofta det största på autonomiskalan och många i bilsektorn är nyfikna på hur stort konsumenternas intresse ska visa sig vara för tekniken.

Honda avtäckte den nya Legend, som är en sedan i lyxsegmentet, vid ett pressevent online.

"De flesta olyckor beror på mänskliga fel och körningen kommer att bli mer spännande om vi kan hantera förarens trötthet och stress", sade Yoichi Sugimoto, som arbetar med teknik för förarassistans på Honda, till journalister på torsdagen.

Bilens säkerhetssystem Traffic Jam Pilot godkändes av Japans departement för land, infrastruktur, transport och turism i november i fjol. Det ska bland annat helt kunna befria föraren från körningen på köfyllda motorvägar i begränsade hastigheter. Bilen, som kostar 11 miljoner yen eller cirka 860.000 kronor att köpa, säljs till en början bara i 100 exemplar.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?