1515
BÖRSEN: VÄNDNING TROTS STIGANDE USA-RÄNTOR, OMXS30 +0,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen vände upp under fredagseftermiddagen trots att stigande amerikanska långräntor åter skapade oro på aktiemarknaderna. Banksektorn lyfte med Handelsbanken som starkaste papper.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,2 procent till nivån 2.169. Aktier för drygt 22 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen.

Inom OMXS30 gick banksektorn starkare än index där Handelsbanken steg 1,8 procent framför H&M som var upp 1,6 procent. På måndag publicerar klädjätten försäljningssiffror för det första kvartalet december till februari.

Ur den mer defensiva skaran aktier steg Essity 1,4 procent medan verkstadsbolaget SKF var upp 1,4 procent.

Hårt blankade Electrolux fick en höjd riktkurs av ABG Sundal Collier som tror att ökade råvarukostnader kan ligga bakom blankarnas motiv, men att bolaget kommer att kunna kompensera med prisökningar. Aktien var upp 0,7 procent till 235:50 kronor jämfört med ABG:s nya riktkurs 270 kronor (250).

I botten av listan backade Alfa Laval 1,6 procent, medan Astra Zeneca och Evolution tappade 1,1 procent.

Sectras omsättning och rörelseresultat sjönk i det tredje kvartalet jämfört med föregående år, samtidigt som orderingången var högre. Medicinteknik- och cybersäkerhetsbolaget ser dock fortsatta risker för leveransförskjutningar som en följd av pandemirestriktioner i många länder och aktien föll 9 procent.

First North-listade Cell Impact, som säljer flödesplattor till tillverkare av bränsleceller, har fått en order från den amerikanska bränslecellsleverantören Plug Power till ett värde av 42 miljoner kronor. Ordern avser Cell Impact Forming-produktionslinje och flödesplattor för leverans 2021. Bolaget belönades med en kursuppgång på närmare 20 procent från att tidigare på dagen varit ned 3 procent.

Aktien i havsenergibolaget Minesto steg 16,4 procent, där större delen av uppgången kom efter att bolaget meddelat att det tecknat ett samarbetsavtal med Schneider Electric "för att arbeta tillsammans och utveckla och bygga havsenergiparker baserade på Minestos Deep Green-teknologi".

Oasmias aktie gjorde ett ryck efter att Edison Group höjt sin värdering av forskningsbolaget till motsvarande 6:34 kronor per aktie i en uppdragsanalys. Vid stängning var aktien upp 5,5 procent till 3:50 kronor.
Giggers interims-vd Claes Persson har köpt 500.000 aktier i bolaget. Beskedet uppskattades och aktien steg drygt 5 procent.

Dome Energy har ingått en avsiktsförklaring om att förvärva First Hotels International med fyra dotterbolag. Aktien rusade drygt 20 procent.

På emissionsfronten genomförde Enorama Pharma en riktad emission om 7,2 miljoner kronor. Teckningskursen på 26:80 kronor motsvarar en rabatt på 19 procent jämfört med torsdagens stängningskurs. Aktien föll 7,2 procent till 30:75 kronor.

Affärsvärlden menar att det finns hopp om förbättring efter den senaste rapportbesvikelsen från Balco och rekommenderade köp i det senaste numret av tidningen. Balkongbolaget steg 2,8 procent.Graf: OMXS30 fredagen den 12 mars

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?