1515
BÖRSEN: VÄNDE UPP I SLUTHANDELN, BANK I BOTTEN, OMXS30 +0,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen kravlade sig över nollstrecket i den avslutande handeln på onsdagen, men utvecklades trots det svagare än omvärldsbörserna. Flera av de nordiska bankerna fortsatte att pressas efter tisdagens uppgifter om att FBI utreder penningtvättshärvorna.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,1 procent till nivån 1.892. Aktier för 22,5 miljarder hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. De europeiska motsvarigheterna var upp mellan 0,4 och 1,5 procent med stöd av bland annat positiva signaler i brexitförhandlingarna, samt bättre än väntade PMI-siffror från euroområdet.

Storbankerna fortsatte att tynga OMXS30 på onsdagen efter tisdagens nedgångar i spåren av DI:s uppgifter om att FBI utreder penningtvättshärvorna i SEB, Swedbank och Danske Bank. Att ECB på tisdagskvällen rekommenderade bankerna att avstå eller begränsa utdelningar och återköp fram till den 30 september 2021 gjorde inte saken bättre.

I en intervju med Di-tv sade Swedbanks ordförande Göran Persson att bankens uppfattning är att det inte finns något nytt i uppgifterna. Swedbanks aktie var trots det ned 1,7 procent för dagen, medan Nordea, som står under ECB:s tillsyn, var ner 2,7 procent.

På den övre halvan av listan rekylerade Astra Zeneca, som föll 6 procent efter måndagens köp av Alexion, upp 2,1 procent. Strax bakom syntes den defensiva duon Swedish Match och Essity som steg 1,5 respektive 1,4 procent. Atlas Copco steg 1,5 procent med stöd av en köprekommendation från Goldman Sachs.

SBB tycks inte vara helt ute ur buddramatiken kring norska Entra och har på onsdagen överlämnat detaljerade due dilligence-frågor till styrelsen i Entra. SBB handlades ned 0,4 procent medan hopp om höjda bud fick upp Entras aktie 3,7 procent på Oslobörsen.

Nokia upprepade sina prognoser för 2020 och 2021 i samband med en strategiuppdatering på onsdagen. Aktien var ned 1,9 procent i Helsingfors.

Medicinteknikbolaget Scandidos redovisade ett nettoresultat på 1,4 miljoner kronor i det brutna räkenskapsårets andra kvartal jämfört med en förlust på 4 miljoner kronor motsvarande period föregående år. Aktien steg 35 procent med ytterligare stöd från ett insynsköp av vd, samt köprekommendation från Affärsvärlden.

Anoto steg 13 procent efter besked att bolaget genomför en riktad emission som har tecknats av sydkoreanska Vaba, som arbetar med att bygga upp en distributionskanal för KAIT-produkter i Sydkorea. Emissionen tillför bolaget 7,7 miljoner kronor.

Cantargia aviserade på tisdagskvällen en emission som med en teckningskurs på 62 kronor per aktie tillför bolaget 564 miljoner kronor. Forskningsbolaget föll 5,5 procent till 61:90 kronor.

CDON steg 31,5 procent utan uppenbara avtryck i nyhetsflödet. I en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt sade bolagets ir-chef Alexandra Jerrebo att hon inte har någon kommentar till vad som kan ligga bakom rusningen.

Scandinavian Biogas debuterade på Nasdaq First North. Sista avslut på premiärdagen gjordes till 36 kronor jämfört med teckningskursen i IPO:n på 37:50 kronor.Graf: OMXS30 onsdagen 16 december

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?