1515
Annons
BÖRSEN: SINCH UPP PÅ FÖRVÄRV, SVÄNGIGT I H&M, OMXS30 +0,9%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde torsdagen på en högre nivå, i linje med omvärlden. Den amerikanska senaten har nått en överenskommelse som förlänger finansieringen till den federala statsapparaten till december. Sentimentet hålls dock tillbaka av att det skuldkrisande kinesiska fastighetskonglomeratet Evergrande för andra gången inte genomfört en ålagd obligationsbetalning.

Vid 9.55-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,9 procent vid nivån 2.276. De ledande Europabörserna steg drygt en halv procent.

Kommunikationstjänstebolaget Sinch tog täten bland de svenska storbolagen med ett kurslyft på 6 procent. Sinch förvärvar amerikanska Pathwire, som är en plattform för molnbaserad e-post, för motsvarande 16,6 miljarder kronor. Förvärvet finansieras delvis via en riktad nyemission på 6,6 miljarder kronor där teckningskursen innebar en rabatt på 0,8 procent mot onsdagens stängningskurs.

H&M steg inledningsvis, men uppgången kyldes efter en stund av till 0,3 procent. Modeföretaget redovisade en kvartalsvinst på drygt 6 miljarder kronor före skatt, vilket var mer än 20 procent högre än vad analytiker hade räknat med enligt Infronts enkät. Försäljningen i september var något högre än motsvarande månad i fjol - trots att efterfrågan inte kunnat tillgodoses fullt ut på grund av störningar och förseningar i varuflödet. En utdelning på 6:50 kronor per aktie föreslås.

Högt omsatt var även Astra Zeneca som gick starkt för andra dagen i rad. Medicinteknikbolaget Getinge adderade också 3,3 procent.

Bussoperatören Nobina ökade kvartalsvinsten mer än vad analytiker hade räknat med, men efter en initial kursuppgång var aktien ned 2,4 procent. Inom bussverksamheten har den underliggande verksamheten utvecklats väl och återhämtningen i passagerarvolym har fortsatt.

Dustin lyfte 3 procent efter höjd rekommendation av SEB från behåll till köp. Andra kursvinnare var fastighetsbolaget K-Fast som klättrade 6 procent, Sdiptech som ökade 6 procent och Systemair som steg 5 procent.

Svagare gick det för ett antal aktier som har handlats svängigt på sistone: Desenio föll 8 procent samtidigt som Elos Medtech och Cell Impact tappade 5 procent på förmiddagen.

Tele2 har fått höjd riktkurs av JP Morgan från 164 till 168 kronor med upprepad rekommendation om att övervikta aktien. Tele2 steg 1,9 procent.

Concejo har beslutat att avveckla installations- och entreprenadverksamheten inom affärsområdet Firenor International. Det innebär att nettoomsättningen minskar med cirka 100 miljoner kronor per år. Aktien var oförändrad.

Spel- och mediabolaget F-Sport sjönk 18 procent i sin premiär på Nasdaq First North.


Graf: OMXS30 hittills under torsdagen den 30 september

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?