1515
ALIBABA: KINAS UTKAST OM NYA ANTI-MONOPOLREGLER NÖDVÄNDIGT - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det uppmärksammade utkastet på nya anti-monopolregler som nyligen offentliggjorts av kinesiska staten är både nödvändigt och lägligt, enligt uttalanden från e-handelskonglomeratet Alibabas vd och styrelseordförande Daniel Zhang.

I ett tal för World Internet Conference på måndagen sade Daniel Zhang att de kinesiska internetdominanterna slagit sig fram till tätpositionen i den globala industrin med hjälp av regeringen, men att lagstiftningen nu behöver utvecklas, skriver Reuters.

Konferensen organiseras av Kinas cybermyndighet och kort efter det uppmärksammade händelseförloppet kring det från Alibaba avknoppade fintechbolaget Ant Group och landets finanstillsynsmyndighet ledde till att världens största börsnotering ställdes in.

Kort efter detta publicerades utkastet på nya lagar för de digitala bolagen på en marknad som domineras av Alibaba och Tencent.

Alibabas grundare och största ägare, Jack Ma, stod i slutet av oktober för några uppmärksammade uttalanden då han kallade den nämnda tillsynsmyndigheten för innovationshämmande och landets banksystem för "uråldriga pantbanker". Enligt medieuppgifter var det Kinas president Xi Jinping som låg bakom åtgärderna mot Ant Group och Jack Ma.

Daniel Zhang har varit Alibabas vd sedan 2015. I september 2019 tog han också över som ordförande från grundaren Jack Ma.

I västländer pågår utredningar och debatt om liknande frågor rörande de digitala plattformsbolagen, en marknad som domineras av amerikanska Silicon Valley-aktörer som Facebook, Amazon, Apple och Google.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?