1515
BÖRSEN: OREGELBUNDEN ÖPPNING VÄNTAS EFTER RAPPORTTÄT MORGON

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att öppna oregelbundet på torsdagen. Rapportfloden fortsätter i oförminskad fart med siffror från bland annat Nordea, ABB, Nokia, Securitas och Axfood på morgonen.

Vid klockan 8.35 visade förhandeln hos IG Markets en uppgång om 0,2 procent för Stockholmsbörsens OMXS30. Terminerna för Frankfurtbörsens DAX-index och Parisbörsen rörde sig kring nollstrecket.

USA-börserna avslutade onsdagens handel omkring nollstrecket i alla de tre ledande indexen.

President Joe Biden uppges vara redo kompromissa om sitt stimulanspaket för att få igenom det, och kan bland annat tänka sig att rikta checkarna till färre hushåll.

Asienbörserna handlades lägre på torsdagsmorgonen. Teknikbolagen gick i täten för nedgången.

På rapportfronten var Nordeas rörelseresultat 7 procent högre än vad analytiker hade räknat med, främst tack vare lägre kreditförluster samt högre provisions- och räntenetto än väntat. Bankens arbete med att öka den operativa effektiviteten fortsätter. En viss utdelning till aktieägarna planeras göras under senvintern, men ägarna får vänta på det mesta av utdelningarna för 2019 och 2020 till efter september, i linje med ECB:s rekommendation.

ABB:s operationella ebita-resultat på 825 miljoner dollar överträffade analytikerkonsensus men längre ned i resultaträkningen var det minus. Orderingången minskade med 1 procent i jämförbara termer under fjärde kvartalet och bolaget spår att återgången till positiva tal på denna punkt dröjer till andra kvartalet.

Nokia rapporterade ett justerat resultat per aktie för det fjärde kvartalet på 0:14 euro, att jämföra med väntade 0:11 euro, enligt Infront. Styrelsen föreslår att ingen utdelning lämnas för 2020 (0). Snittestimatet låg på 0:03 euro per aktie, men flera deltagare i analytikersammanställningen trodde inte att Nokia skulle föreslå någon utdelning.

Axfoods rörelsemarginal i det gångna kvartalet var något över förväntan och omsättningen i linje. Även Securitas ebita-marginal hamnade något över analytikerkonsensus.

Peabs ledning och styrelse har beslutat om nya reviderade målsättningar för bolaget, inklusive tre nya finansiella mål. Resultatet i fjärde kvartalet var högre än förhandstipsen.

Fastighetsbolaget Sagax föreslår inlösen av samtliga preferensaktier.

Bland mindre bolag varnar Simris Alg för att försäljningen i USA minskade i det fjärde kvartalet 2020, jämfört med det tredje kvartalet 2020. Bolaget kommunicerade i kvartalsrapporten för det tredje kvartalet att tillväxttakten i USA var hög.

Rekommendationer

* SEB Equities höjer sin rekommendation för Volvo till köp från behåll. Riktkursen dras upp till 250 från 215 kronor.

* SEB Equities drar också upp sin rekommendation för JM till behåll från sälj. Riktkursen ökas till 300 från 250 kronor.

* Nordea Markets sänker sin rekommendation för Lundin Mining till behåll från köp.


Makroagenda

* EMU: detaljhandel december kl 11.00

* BOE: räntebesked kl 13.00

* USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30

* USA: produktivitet (prel) 4 kv kl 14.30

* USA: industriorder december kl 16.00Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?