1515
NORDEA: FÅTT ECB-GODKÄNNANDE FÖR ÅTERKÖP UPP TILL 2 MDR EUR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Nordea har fått godkännande från Europeiska centralbanken (ECB) avseende återköp av aktier upp till ett värde av 2,0 miljarder euro. Ett återköpsprogram väntas påbörjas efter publiceringen av rapporten för tredje kvartalet 2021 som sker den 21 oktober.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Nordea har tidigare uppgett att banken planerar att genomföra återköp av egna aktier när de nuvarande kapitalåterföringsrestriktionerna har hävts.

Om återköpsprogrammet hade varit på plats den 30 juni 2021, skulle det ha inneburit en minskning av koncernens kärnprimärkapitalrelation med omkring 130 punkter. Programmets införande och startdatum förutsätter att ett slutgiltigt beslut fattas av styrelsen.

"Nordea håller fast vid sin kapital- och utdelningspolicy som infördes 2019, vilket innefattar att upprätthålla en effektiv kapitalstruktur och generera en hållbar avkastning till nytta för alla aktieägare. Tillsammans med den planerade utbetalningen av utdelningarna för 2019-2020 som också tillkännagavs i dag, väntas den totala distributionen av kapital till aktieägarna, som inleds i oktober 2021, uppgå till omkring 4,9 miljarder euro eller 1:20 euro per aktie", skriver banken.

Nordea har som mål att tillämpa en utdelningskvot på 60-70 procent och avser att använda aktieåterköp för att optimera sin kapitalposition.

Nordea för en fortgående dialog med ECB angående att upprätta ytterligare ett möjligt återköpsprogram som förutsätter ECB:s separata godkännande. Nordea räknar med att lämna in en formell ansökan i början av 2022, inom ramen för det bemyndigande som den ordinarie bolagsstämman beviljade styrelsen den 24 mars 2021.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?