1515
APPLE/GOOGLE: INDIEN PLANERAR LANSERA APPSTORE-KONKURRENT - ET

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Indiens regering planerar att lansera en alternativ plattform för appnedladdningar för att konkurrera med Apple och Google, rapporterar Economic Times.

Ett antal ledande indiska entreprenörer har anslutit sig till regeringens plan att investera i ett indiskt appekosystem som konkurrerar med de dominerande alternativen, Apples IOS och Googles Android, skriver tidningen.

Draget följer en allt hetare global debatt om det existerande de facto-duopolet över appmarknaden, där Apple och Google i praktiken är de enda alternativen för en dräglig tillgång till världens miljontals mobilappar.

En faktor som enligt Economic Times källor har skyndat på processen är Googles besked från några dagar tillbaka om att höja avgifterna. Under de nya nivåerna matchas i praktiken Apples 30-procentiga så kallade "utvecklaravgift", som förbinder apparnas ägare till intäktsdelning med de plattformsägande techkonglomeraten.

Google och Android-operativsystemet är dominant i Indiens mobilmarknad. Genom att tvinga användare till funktioner som Google Pay har techkonglomeratet närmast tagit patent på mobila betalningar inuti appar i Indien, menar flera tillfrågade i den sammanslutning som nu formerats för att ta itu med frågan.

Vid sidan av den indiska striden pågår också ett digitalt krig mellan Indien och Kina, från vilket ett flertal populära appar förbjudits i landet i takt med att gränskonflikten i nordöstra Indien trappats upp.

Indiens svar på den incident i somras där 20 soldater dog efter en sammandrabbning med kinesiska styrkor i Ladakh-provinsen renderade i att den omåttligt populära videoappen Tiktok förbjöds.

I den västerländska digitala världen pågår samtidigt en strid mellan Apple och ett flertal appbolag som Spotify och plattformsspelet Fortnites utvecklare Epic Games om intäktsdelningstvånget i användaravtalen för Appstore.


Vill du veta mer om appstriden, lyssna på Nyhetsbyrån Direkts podcast FollowTheMoneys avsnitt 35: "Dagen D i apparnas världskrig". Podcasten finns tillgänglig på alla podcastplattformar, bland annat <i>Spotify</i>.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?