1515
BÖRSEN: NEDGÅNG MED ERICSSON I FOKUS, OMXS30 -0,8%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Trenden var nedåt på Stockholmsbörsen på fredagen, då indexen tappade i likhet med i övriga Europa. Nedgången mildrades dock något under eftermiddagens handel.

Svagast bland storbolagen var för dagen SSAB och Ericsson, där det sistnämnda backade efter patentbekymmer.

Vid stängning hade OMXS30 tappat 0,8 procent till 1.891 och aktier för 21,6 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Ericsson föll 4,3 procent efter att bolaget varnat för risk för tillfälligt negativ påverkan på rörelseresultatet med 1-1,5 miljarder kronor per kvartal, relaterat till förnyelser av flera patentlicenskontrakt och potentiella kostnader för rättstvister. Bolaget uppger att rättsliga åtgärder vidtas i USA mot Samsung för bristande efterlevnad av åtaganden. Som mest var aktien ner cirka 8 procent under fredagen.

Svagt gick även SSAB, vars A-aktie sjönk 5 procent, samt Electrolux och H&M som sjönk cirka 2 procent.

Assa Abloy gick bäst inom OMXS30 med en uppgång på 0,7 procent. Alfa Laval och Swedish Match steg 0,6 procent vardera.

Astra Zeneca utreder möjligheten att kombinera den egenutvecklade vaccinkandidaten mot covid-19 med den ryska kandidaten Sputnik 5, skriver Reuters. Ryska forskare menar att en blandning av vaccinen drastiskt ökar effektiviteten. Astra Zeneca har även tillsammans med Daiichi Sankyo fått ett positivt utlåtande från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s expertpanel CHMP om läkemedelskandidaten Enhertu. Astra Zeneca steg 0,4 procent.

Polygiene, som stigit över 275 procent i år, köper engelska Addmaster som är leverantör inom antibakteriella additiv för hårda ytor. Köpeskillingen är totalt 374 miljoner kronor, där 249 miljoner kronor erläggs kontant och 125 miljoner kronor med nyemitterade aktier. För att täcka den kontanta likviden har Polygiene meddelat om en riktad emission på 280 miljoner kronor. Aktien lyfte 16 procent.

Även Medivir ska ta in pengar. Specialistläkemedelsbolaget har beslutat om en företrädesemission på cirka 170 miljoner kronor och teckningskursen per aktie blir 7 kronor. Aktien handlades ned 21 procent till 8:80 kronor.

Rekommendationsändringar bidrog till en del rörelser. Sobi fick en sänkt rekommendation av Pareto till behåll från köp, men en initial nedgång vändes sedan Sobi fått ett positivt utlåtande från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s expertpanel för Doptelet vid behandling av den sällsynta sjukdomen kronisk primär immunologisk trombocytopeni, för patienter som inte svarat på tidigare behandlingar. Sobi stärktes 2,3 procent.

Dustin lyfte 5,5 procent sedan SEB Equities höjt sin rekommendation för aktien till köp, från tidigare behåll, med höjd riktkurs.

På fredagen var det handelspremiär för Alltainer som säljer sjöcontainrar inredda som toaletter och duschar, bostäder eller barer. Nyemissionen inför noteringen med teckningskursen 8 kronor tecknades till 129 procent. Aktien fick dock ett svalt mottagande och stängde på 6:10 kronor.

Annehem, som knoppats av från Peab, hade också handelspremiär. Aktien slutade på 33:80 kronor, vilket motsvarar ett marknadsvärde för bolaget på cirka 1,76 miljarder kronor.


OMXS30 fredagen den 11 december

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?