1515
Annons
MIDSONA: BRUTTOMARGINAL KOMMER VARA UTMANAD 1 KV ENL VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Hälsovårdsföretaget Midsona ser en fortsatt osäkerhet för 2022 med en volatil prisbild och utmaningar i värdekedjan.

Det skriver vd Peter Åsberg i bokslutsrapporten.

"Bruttomarginalen kommer att vara utmanad under första kvartalet 2022. Vi kommer först i början av andra kvartalet fullt ut ha implementerat de prishöjningar som vi aviserade under hösten", skriver han.

Under det fjärde kvartalet sjönk bruttomarginalen, före jämförelsestörande poster, till 23,9 procent (28,1). Den negativa marginalutvecklingen hänvisas till högre råmaterial- och transportkostnader, som det ännu inte kunnat kompenseras för med uttag i nästa led.

Midsona följer kostnadsutvecklingen för råvaror, transporter och energi och utesluter inte behovet av ytterligare prishöjningar, heter det i rapporten.

Bolaget vidtar även en rad förändringar för att stärka varuförsörjningskedjan och den kommersiella kraften med ambitionen att skapa organisk tillväxt för sina varumärken. Midsona har gått igenom de marknader där bolaget haft problem, främst Danmark och Tyskland, och nu är förväntningarna en successiv förbättring.

"Därmed är jag trots nuvarande utmaningar optimistisk om framtiden. I grunden ligger en fortsatt stark konsumenttrend för våra produkter. Vi är fast övertygade om att de åtgärder som vi nu vidtar kommer ge effekt och ta oss tillbaka till lönsam tillväxt", skriver Peter Åsberg.

Midsonas fjärde kvartal var, som tidigare kommunicerats, utmanande. Öppningseffekter efter pandemin hämmade bolagets försäljning eftersom såväl kunder som konsumenter avvecklade lager och överlag konsumerade mindre.

"Högre kostnader för insatsvaror, energi och transporter hade en avsevärd negativ påverkan på bruttomarginalen. Vi hade dessutom stora leveransstörningar", skriver Peter Åsberg.

Midsonas justerade ebitda-resultat minskade till 61 miljoner kronor (114) under det fjärde kvartalet och omsättningen sjönk till 1.012 miljoner kronor (1.083).Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?