1515
Annons
BÖRSEN: UPPGÅNG VÄNTAS I INELEDANDE HANDELN PÅ MÅNDAGEN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas få en positiv inledning på måndagen. Rapportsäsongen går vidare, men nu handlar det främst om lite mindre bolag.

Handeln på USA-börserna var riktningslös under större delen av fredagen, men under sista timmen inför stängning kom ett köpryck. Börserna nådde därmed nya rekordnivåer efter en vecka med starka rapporter och hopp om att politikerna i Washington D.C. närmar sig en överenskommelse om stimulanser.

Efter Stockholmsbörsens stängning på fredagen klättrade S&P 500 index upp 0,3 procent fram till klockan 22.00 då USA-börserna stängde den ordinarie handeln. På måndagen är såväl börserna som räntemarknaden i USA helgstängda.

Tokyobörsen, med indexet Nikkei 225, nådde sin högsta notering på 30 år. Flera av de asiatiska börserna höll dock fortsatt stängt för firande av det kinesiska nyåret.

Vid 8.30-tiden indikerade handeln hos IG Markets en öppning på 0,6 procent upp för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Noteringarna för Frankfurt- och Parisbörsen visade bägge på uppgångar kring 0,7 procent.

Hemmafixarkedjan Clas Ohlson visade på en minskad försäljning om 9 procent under januari. Förväntningarna, enligt konsensus från Infront av fyra estimat, låg på en nedgång om 8,7 procent.

En potentiell strejk kan komma att påverka Lundin Energy och det norska oljefältet Johan Sverdrup. Enligt bolaget skulle det kunna bli nödvändigt att stänga ner fältets produktion tillsvidare.

IT-tjänsteföretaget Tieto Evry säljer sin mjukvaruverksamhet inom olje- och gasområdet till Quorum Software för en värdering om 155 miljoner euro på skuldfri basis. Den sålda verksamheten hade en årsomsättning på 50 miljoner euro.

3D-bioskrivarbolaget Cellink har tecknat avtal om förvärv av finländska Ginolis som är inriktade på automatiserad diagnostik och avancerade robotiklösningar till medicinsk- och diagnostisk industri. Köpeskillingen uppgår till 70 miljoner euro på kassa- och skuldfri basis. Finansieringen sker dels genom nyemitterade Cellink-aktier och en kontantdel.

Fastighetsbolaget Nyfosa ökade hyresintäkterna och driftöverskottet medan förvaltningsresultatet sjönk pressat av ett lägre resultat från samriskbolag. Styrelsen föreslår dels en ordinarie utdelning om 3:00 kronor per aktie och dels en extrautdelning på 1 krona per aktie.

Viking Supply ships tappade närapå två tredjedelar av sin omsättning i det fjärde kvartalet då resultatet vände till förlurt. Pandemin uppges fortsatt ha påverkat bolaget såväl som den globala offshoreindustrin under kvartalet.

Soltech har tagit hem en order i Kina värd cirka 25 miljoner kronor över en löptid på 20 år.

Nordea Markets höjer sin rekommendation för Bravida till köp från behåll. Även SHB har höjt sin rekommendation för Bravida till köp från behåll.

Pareto Securities höjer riktkursen för Synthetic MR till 450 kronor från 310 kronor med en bibehållen köprekommendation.

Samma analyshus har även höjt riktkursen för Evolution till 1.300 kronor från 850 kronor. Även här är rådet köp.

Nordea Markets höjer riktkursen för Balder till 500 kronor från 425 kronor med en bibehållen köprekommendation.

Affärsvärlden sätter köp på Securitas och pekar bland annat på bolagets stabila historik.

Börsveckan sätter köp på Nimbus, Husqvarna, Itab, Swedish Match och Evolution Gaming i veckans utgåva av tidningen.

Dagens Industri utfärdar på måndagen en köprekommendation för AAK, vars aktie uppges bjuda på hygglig potential till låg risk.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?