1515
Annons
BÖRSEN: VISS AVKYLNING FRÅN REKORDNIVÅER, OMXS30 -0,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen sjönk under onsdagens förkortade handel inför firandet av Trettondag jul och därmed kyldes rekordnivåerna från tidigare i veckan av, trots vissa fortsatta börsuppgångar på andra håll i Europa.

Vid stängning klockan 13.00 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,5 procent till nivån 2.443 efter en viss nedgång i slutcallen. Aktier för 12,2 miljard kronor omsattes på Stockholmsbörsen under dagen.

Bland de mest omsatta storbolagen på OMXS30 steg Sinch med 3,3 procent och SCA med 1,1 procent. I botten syntes investmentbolagen Investor och Kinnevik med fall på drygt 2 procent vardera.

Lastbilstillverkaren Volvo har fått sänkt rekommendation av JP Morgan från övervikt till neutral med en riktkurssänkning till 210 kronor, ned från tidigare 235 kronor. Aktien backade 0,7 procent.

Carnegie har sänkt sin rekommendation för Axfood till sälj från tidigare behåll. Aktien sattes ned med 3 procent.

Strax, som säljer mobila tillbehör, rusade 24 procent efter att ha inlett ett samarbete med ett tyskt specialistföretag inom personlig skyddsutrustning för att leverera Covid-19-tester till ett regionalt statligt organ i Europa. Den totala försäljningen av testerna förväntas överstiga 32 miljoner euro.

Vicore Pharma avancerade 18 procent efter att Anders Rudolfsson, aktiemäklare vid DNB, uttalat sig positivt om bolaget i en intervju med Dagens Industri.

Forskningsbolaget Oncopeptides som var en stor förlorare under 2021 med ett ras på 95 procent för aktien släppte en prognos för sin kassaförbrukning under 2022 efter neddragningen i verksamheten till följd av tillbakadragandet av läkemedlet Pepaxto i USA. Aktien steg inledningsvis men slutade ned 2 procent.

Forskningsbolaget Immunicum har överfört patent för ett modifierat adenovirus till Elicera. Ersättningen för överföringen utgörs i form av en förskottsbetalning på 175.000 euro samt en extra årlig betalning på 25.000 euro under de kommande tre åren. Därtill tillkommer potentiella milstolpsbetalningar. Aktien sjönk 2 procent.

SEB har höjt sin riktkurs för Biogaia till 577 kronor från 470 kronor med en upprepad köprekommendation. Aktien var upp 0,2 procent.

På onsdagskvällen riktas blickarna mot den amerikanska centralbanken Federal Reserves protokoll från sitt decembermöte. Där kan investerare söka vägledning kring den ekonomiska utvecklingen.


Graf: OMXS30 onsdagen den 5 januari

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?