1515
BÖRSEN: H&M OCH KINNEVIK VINNARE I ÖPPNING, OMXS30 +0,7%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg under tisdagens inledande handel, i linje med trenden på de övriga ledande Europabörserna. H&M, Kinnevik och Astra Zeneca fanns bland de tidiga vinnarna i OMXS30.

Vid 10-tiden var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,7 procent till 2.176. Aktier för 3,9 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. Ute på de ledande Europabörserna noterades tyska DAX och brittiska FTSE 100 upp 0,4-0,5 procent.

Klädjätten H&M toppade storbolagsindexet, med en uppgång om 2,2 procent till 224:60 kronor. Flera analysfirmor har höjt riktkursen för aktien efter försäljningsrapporten på måndagen. Bland andra har Danske Bank dragit upp riktkursen till 245 kronor och Kepler Cheuvreux har lyft den till 250 kronor.

Kinnevik stärktes i sin tur 1,1 procent. Tyska nätmodehandlaren Zalando, som ägs till 21 procent av investmentbolaget Kinnevik, meddelade på måndagskvällen att det räknar med en väsentligt högre tillväxt och vinst än vad analytiker estimerat för 2021. Försäljningen spås växa 24-29 procent till 9,9-10,3 miljarder euro och den justerade vinsten väntas bli 350-400 miljoner euro för helåret.

Astra Zeneca gick upp 2,2 procent i kölvattnet av att Jefferies uppgraderat aktien till köp, från tidigare behåll. Även Sverige stoppar tillfälligt vaccinationer med Astra Zenecas vaccin, tills den europeiska läkemedelsmyndighetens utredning om misstänkta biverkningar är klar.

Telekombolaget Nokia handlades upp marginella 0,1 procent efter beskedet att kostnadsbasen ska sänkas med cirka 600 miljoner euro före slutat av 2023. Bolaget räknar med att personalstyrkan minskas med cirka 5.000-10.000 medarbetare. Nokia upprepade också utsikterna för 2021.

Förlorare bland storbolagen var Boliden som gick ned 0,2 procent och därmed fortsatte att tyngas efter måndagens besked om att produktionsstörningar och förhöjd covid-19-smitta i Aitikgruvan och Taragruvan påverkar resultatet negativt.

Verkstadsföretaget Alfa Laval handlades upp 1,5 procent. DNB Markets har höjt rekommendationen till köp (behåll).

Tele- och kabeloperatören Millicom gick upp 0,6 procent. Telias nuvarande styrelseordförande Lars-Johan Jarnheimer föreslås ta plats även i Millicoms styrelse.

Ett fortsatt kursrally noterades i Mantex, som säljer lösningar baserade på en patenterad röntgenbaserad mätteknik för biomassa. Aktien var upp 48 procent, efter att ha rusat

413 procent på måndagen på beskedet att bolagets produkt Flowscanner visat sig kunna ge betydande kostnadsbesparingar hos en av Nordamerikas största massabrukskoncerner.

Effnetplattformen handlades i sin tur upp närmare 26 procent. Bolaget förvärvar Tessin via en apportemission, eller ett omvänt förvärv, och Tessin planerar därefter att ta över Effnetplattformens plats på First North. Effnetplattformens nuvarande verksamhet ska delas ut till bolagets aktieägare.

Papilly rasade däremot 17 procent på beskedet om att styrelsen avbryter de diskussioner som förts med My-E-Health om eventuellt förvärv då förutsättningar för en affär inte bedöms finnas längre.


Graf över OMXS30 index på tisdagen:

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?