Annons
NORDEA-PROGNOS: SVENSK BNP -2,0% 2023, SVÅRT LÄGE FÖR RB

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Centralbankernas åtstramningar sätter ekonomierna på prov. Även om inflationstoppen är nära och energipriserna har kommit ned blir omställningen kännbar, efter flera år av expansiv ekonomisk politik har hushåll och företag blivit mycket räntekänsliga.

Det skriver Nordea i en konjunkturprognos på onsdagen.

Sveriges BNP väntas minska med 2,0 procent i år och öka med 0,8 procent nästa år. I föregående prognos, i november, väntades BNP minska 0,7 procent i år.

"Ljusglimtar ger falska förhoppningar i närtid. Räntan fortsätter upp samtidigt som svenska hushåll, företag och kommuner pressas av höga kostnader. Inhemsk ekonomi bromsar in påtagligt och 2023 är ett förlorat år", säger Annika Winsth, Nordeas chefekonom, i en kommentar.

Riksbanken väntas höja räntan med 50 punkter i februari och ytterligare 25 punkter i april.

Risken är dessutom större att det blir fler än färre räntehöjningar och det går inte att utesluta en höjning även till sommaren. Mycket beror på hur den europeiska centralbanken, ECB agerar då ränteskillnaden påverkar kronan och den inflation vi importerar.

De snabba räntehöjningarna för att dämpa inflationstrycket utmanar skuldsatta hushåll och bostadsmarknaden. Nordea räknar med att bostadspriserna faller med 20 procent från topp till botten, men det finns en risk att priserna faller mer än så.

"Det är en balansakt för Riksbanken att undvika en större nedgång och som även påverkar övriga ekonomin", säger Annika Winsth.

Industrin gör sitt yttersta för att behålla sin personal och arbetsmarknaden har hittills varit förvånansvärt motståndskraftig.

Inhemska sektorer pressas däremot av vikande efterfrågan inte minst från hushållen och arbetslösheten stiger till 8,5 procent mot slutet av året.

Parterna på arbetsmarknaden agerar ansvarsfullt, men den höga inflationen gör kommande avtalsrörelse svår, skriver Nordea.


Nordea                    2023    2024
==============================================================
BNP -2,0% 0,8%
Arbetslöshet 8,0% 8,6%
KPIF 5,4% 1,4%
==============================================================


Bild: BNP-prognos


imageSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera