1515
FINANS: REKORDUTFLÖDE FRÅN CATHIE WOODS HAJPADE ARK-ETF I SEPT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Blankare som tagit position mot fondförvaltarstjärnan Cathie Woods populära börshandlade innovationsfond Ark Innovation ETF såg avkastning på 9 procent i september. Under månad var också utflödet högre än någonsin, enligt fonddatabolaget S3 Partners.

Sedan inledningen på året har nu blankare gjort vinster på motsvarande 21 procent, 407 miljoner dollar, från den hajpade fonden vars grundare gjort sig känd för vidlyftiga riktkurser på Tesla som faktiskt kom att materialiseras.

Fonden var 2020 års stora vinnare i fondvärlden och Cathie Woods stjärna tändes i takt med att hennes riktkurs för Tesla, 4.000 dollar, som hon pekade ut långt innan den 1:5-split som föregick kursen 800 och således uppfyllde profetian trots att kritikerna och belackarna radat upp sig längs vägen.

Avkastningen under året var över 150 procent, och det förvaltade kapitalet svällde med ett nettoinflöde på nära 10 miljarder dollar.

2021 har varit betydligt svårare för Cathie Wood, som tvingats se Teslas aktie underprestera index. Under september var utflödet från fonden 905 miljoner dollar – motsvarande 13 procent jämfört med augusti månads slut - ur flaggskeppsfonden Ark Innovation ETF, enligt datatjänsten Track Insight.

Det förvaltade kapitalet har således minskat från 22 miljarder till 19 miljarder.

Nedgången för det förvaltade kapitalet har varit -14 procent i de högriskpositioner som tagits upp av Ark Innovation ETF. De flesta av dem finns att hitta på det techpräglade börsindexet Nasdaq Composite, som i helhet ökat med omkring 13 procent från årsskiftet.

Ett avsevärt problem som lyfts fram i en artikel av Financial Times är den jämförbart höga blankningen i den börshandlade fonden. Det är till exempel billigare att blanka de olika aktierna individuellt än det är att blanka fonden i sin helhet, något som är mycket ovanligt. Flera bedömare menar att det tyder på en allt mer tynande tilltro till Cathie Woods investeringsidéer i helhet.

Ark Innovations investeringsidé går ut på att hitta bolag vars affärsidé kan vända upp och ner på en marknad, något som kommit att kallas "disruption". Tesla lyfts ofta fram som det bästa exemplet på disruptiva bolag.

Några av de andra större innehaven i fonden är Teladoc Health, en motsvarighet till svenska Kry, mediaströmningsbolaget Roku, kryptovalutaplattformen Coinbase och den dansk-amerikanska gamingplattformen Unity Software.

Den åttonde största komponenten i Ark Innovation är den svenska ljudströmningstjänsten Spotify.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?