1515
BÖRSEN: DYSTER VECKOSTART, MEN DEBUTANT RUSADE, OMXS30 -3,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde veckan i moll. En ökning av covid-19-fall i flera länder och skärpta restriktioner fördystrade stämningen på finansmarknaderna. En rad industriaktier tyngde index och bankaktier kom under press efter helgens nyhet om att en ny penningvättshärva är på väg att rullas upp. En negativ start på USA-börserna fick Stockholmsbörsen att tappa ytterligare på eftermiddagen. First North-debutanten Implantica gjorde dock succé på svensk front.

Vid stängning hade OMXS30 sjunkit 3,4 procent till nivån 1.771. Aktier för 23,8 miljarder kronor bytt ägare på Stockholmsbörsen.

Läckta dokument till amerikanska sajten Buzzfeed News visar att flöden om totalt 17.000 miljarder kronor kan ha tvättats vita. Nordea nämns i dokumenten och public service-bolaget Yle rapporterade att det handlar om transaktioner på cirka 1,5 miljarder kronor genom Nordea. Även SEB är en av de banker som nämns, skrev SEB i en kommentar på sin egen hemsida. Nordea sjönk 4,3 procent och SEB med 3,9 procent.

Största kursförlorare inom storbolagsindex var dock Hexagon och SSAB A, som båda sjönk 5,6 procent, samt H&M med minus 5,5 procent. Bland de största förlorarna fanns också Sandvik, Autoliv och Atlas Copco, med kurstapp på 4,5-4,7 procent.

Medicinteknikbolaget Getinge var enda aktie på plus inom OMXS30 när aktien steg 1,4 procent. Andra defensiva aktier klarade sig också något bättre än index, bland dem Tele2 och Telia.

De som tecknade i medicinteknikbolaget Implantica, som gjorde debut på First North, fick se sina nya aktier stiga till 96:56 kronor från teckningskursen 65 kronor.

Senzime, som tillverkar engångssensorer för sjukvården, gick mot strömmen när aktien klättrade över 14 procent. Handelsbankens småbolagsförvaltare Christian Brunlid gav tummen upp för aktien i DI:s Börsmorgon.

En rad rekommendations- och riktkursändringar rörde om utanför storbolagssfären.

De båda e-handelsbolagen Qliro Group och Dustin avancerade 5 respektive 6,6 procent. Affärsvärlden menar att Qliro Groups bolag var för sig borde vara värda mer än vad aktiemarknaden i dag värderar bolagen till ihop och att i kombination med en rad namnkunniga investerare i ägarlistan lockar aktien. DI pekade på att Dustin märkligt nog har hamnat helt utanför e-handelshajpen, och delade ut köpråd. Samma tidning uttryckte oro för byggbolaget Serneke, som är i stort behov av kapital, och aktien föll 9,5 procent.

Carnegie har sänkt sitt råd för installationsbolaget Bravida till behåll från köp och SEB Equities har dragit ned till sälj. Bravidaaktien sjönk 7,7 procent. First North-listade Generic rusade i stället 22 procent efter köpråd i Börsveckan. Även Zetadisplay fick köpstämpel av tidningen och steg 3 procent. CTT och Trianon, där rådet var avvakta i Börsveckan backade 4,6 procent respektive 4,9 procent.

Readly, prenumerationstjänst för magasin som gjorde debut på Stockholmsbörsen i torsdags, backade 4,8 procent till 61:60 kronor. Noteringskursen låg på 59 kronor.

IT-konsulten Exsitec, som gjorde succé vid sin First North-debut i förra veckan, sjönk 10 procent. Börsveckan rådde inför listningen till att teckna och anser nu att den som fått tilldelning kan ta hem vinsten och att den som inte fått det avvaktar.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?