BÖRSEN: TERMINER UPP, USA-ÅTGÄRDER MOT KINA MILDARE ÄN BEFARAT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att gå mot en positiv öppning på måndagen. Den gladare stämningen kan ses i kölvattnet av att USA:s president Donald Trump på fredagen utlovade åtgärder mot Kina som var mindre dramatiska än befarat.

På fredagen stängde S&P 500-indexet i positivt territorium efter att initialt ha handlats ned. Uppgången kan ses i ljuset av att Donald Trump under en presskonferens på fredagen om Hongkong inte meddelat några förändringar i fas 1-avtalet som skrevs i fjol mellan USA och Kina. Det framgick dock att de redan kända varningarna om att Hongkongs speciella handelsstatus hotas.

"Hongkong är inte längre tillräckligt autonomt för att förtjäna särskild behandling av USA", sade Donald Trump.

Asienbörserna steg på morgonen där Hongkongs Hang Seng-index lyfte över 3 procent. I en morgonrapport från SEB skriver bankens chefsstrateg Olle Holmgren att en cocktail bestående av mildare åtgärder än väntat från amerikanskt håll kombinerat med stark statistik från Kinas håll, som visade att Caixin PMI (industri) steg till 50.7 vilket indikerar tillväxt, fick fart på börserna.

I Europa noterades terminen för franska CAC40 1,5 procent upp. Den tyska börsen har helgstängt på måndagen precis som Oslo och Köpenhamn. Förhandeln i Stockholm hos IG visade en uppgång om 1,6 procent för OMXS30-indexet.

Oscar Properties årsredovisning, som publicerades på fredagen, innehåller en särskild revisorsupplysning om "väsentliga osäkerhetsfaktorer avseende antagandet om fortsatt drift". Revisorn skriver att bolagets fortsatta verksamhet är beroende av att planerade fastighetsförsäljningar genomförs samt att förlängning eller lösen av räntebärande skulder om 688 miljoner kronor som förfaller under 2020 sker.

"Skulle inte de åtgärder som styrelsen planerar att genomföra kunna genomföras finns en väsentlig osäkerhetsfaktor som kan leda till betydande tvivel om företagets förmåga att fortsätta verksamheten", framgår det av revisionsberättelsen.

Forskningsbolaget Oncopeptides bedömer att de övergripande resultaten från Ocean-studien vid behandling med melflufen i patienter med blodcancerformen multipelt myelom kommer att kunna presenteras under det första halvåret 2021 istället för som tidigare planerat under det fjärde kvartalet 2020.

Bolagsveteranen Tomas Puusepp har avböjt omval till styrelsen i strålterapibolaget. Tomas Puusepp har tidigare varit vd i bolaget under flera år.

Solenergiföretaget Azelio uppskattar nu bolagets kvarvarande finansieringsbehov till 375 miljoner jämfört med tidigare bedömning om 300 miljoner kronor.

Lars Åke Södergren, som har varit storägare i Spotlight-listade Tikspac som är verksamt inom miljövänliga skräp- och hundpåsar, har sålt hela sitt innehav i bolaget. Före avyttringen ägde han 19,1 procent av kapital och röster i Tikspac.

Dagens Industri lyfter fram utbildningsföretaget Academedia som köpvärt. För innevarande år ser finanstidningen ett p/e-tal på 11,6, vilket under nästa räkenskapsår går ned till 10,7. En historisk värdering på 14 gånger vinsten skulle då innebära en uppsida på drygt 30 procent för aktien.

På rekommendationsfronten har Bilservicekedjan Mekonomen fått rekommendationen köp, från tidigare behåll, från två banker. Nordea och Handelsbanken sätter riktkursen 75 kronor, där sistnämnda bankens tidigare kurs låg på 50 kronor. Aktien stängde till 62:50 på fredagen.

Nordea har höjt riktkursen för Autoliv till 700 från tidigare 680 kronor där rekommendationen köp upprepas.

Nyregistreringsstatistik från branschorganisationen Bil Sweden är att vänta klockan 09.00.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?