1515
HEMELEKTRONIK: PRISHÖJNINGAR PGA CHIPBRIST NÅR NU KUND - WSJ

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tekniktillverkaren HP har höjt priser på datorer med 8 procent och på skrivare med 20 procent på grund av den rådande chipbristen, rapporterar Wall Street Journal i ett reportage som speglar en situation där halvledarkrisen nu nått slutkunder inom hemelektronik.

Den flaskhals som uppstått för halvledare sedan pandemins inträde har tidigare varit primärt begränsad till biltillverkare, men det har enligt många bedömare varit en tidsfråga innan också konkurrerande segment ska drabbas.

Siffror från analyshuset Bernstein Research visar nu hur HP pressat upp produktpriserna under året, men även att andra producenter sett sig tvungna att göra sortimentet dyrare för slutkund, skriver WSJ.

Även andra bolag inom hemelektronik har varslat om att prisuppgångar kan vara på väg.

"När vi går igenom en period med högre komponentomkostnader kommer vi också tvingas höja priserna så som vi finner passande", sade HP-konkurrenten Dells finanschef Thomas Sweet i samband med bolagets senaste delårsrapport, enligt tidningen.

Från halvledartillverkarnas sida hävdar bolagen att det inte finns något intresse av att utnyttja krisen för egen vinning.

"Vi gör ingenting med våra priser utöver det vi får lägga på extra leveranser, men det är de enda omkostnaderna vi skickar vidare", sade Analog Devices vd Vincent Roche till WSJ.

Bristen på chip har orsakats av den digitaliseringsvåg som skapat en växande efterfrågan på konsumentelektronik under coronapandemin. Samtidigt som hemelektronikefterfrågan gick upp så avbeställde bilindustrin stora volymer som då kunde slussas vidare till hemelektronikindustrins stora efterfrågan. Sedan bilindustrin startat upp tidigare än väntat har dock halvledarutbudet varit kraftigt eftersatt.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?