1515
Annons
BÖRSEN: ÖPPNING KRING NOLLSTRECKET VÄNTAS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen gick mot en inledning kring nollstrecket på onsdagen, efter en vändning i storbolagsindexet OMXS30 på tisdagen då handeln stängde på positiva nivåer.

Ränteuppgångar var något av temat under tisdagens handel, då den amerikanska tioåringen var uppe och nosade på 3 procent. Vid årets inledning låg den räntan kring 1,5 procent, och utvecklingen speglar den kraftiga uppgången i inflationen i såväl USA som världen i övrigt. Trots den fortsatta uppgången i räntan, som brukar indikera riskflykt från börsen, bidrog andra faktorer till att amerikanska börser klättrade på tisdagen. S&P 500 steg 1,6 procent. Under natten handlades därefter asiatiska index i olika riktningar.

Största rapportbolag var fastighetsbolaget Platzer som redovisade ett förvaltningsresultat på 352 miljoner kronor för det första kvartalet, mot analytikerestimat på 169 miljoner kronor, enligt Infront. Driftöverskottet blev 234 miljoner kronor, mot väntade 238 miljoner kronor.

Hävda restriktioner fortsatte att gynna hyresmarknaden under det första kvartalet skriver Platzers vd P-G Persson i rapporten för det första kvartalet 2022. Samtidigt har osäkerheten kring inflation och räntor gjort de finansiella marknaderna mer försiktiga och skakiga.

Värdeförändringarna på förvaltningsfastigheter uppgick till 937 miljoner kronor, jämfört med 183 miljoner kronor för motsvarande period i fjol.

På nyhetsfronten har trädgårdsproduktbolaget Husqvarna meddelat en investering värd 7,5 miljoner dollar i Moleaer, som är ett bolag verksamt inom nanobubbelteknologi.

Motivet till Husqvarnas investering är att Gardena ska utforska teknikens potential för att hantera vattenbrist. Nanobubblor är 2.500 gånger mindre än ett saltkorn och gör så att vatten kan syresättas och därmed behövs mindre vatten för att uppnå samma effekt inom bland annat jordbruk.

Teknikkonsulten Sweco har fått ett uppdrag värt 14,3 miljoner euro för att planera och utforma tunneln under Gent-Dampoort i Belgien, inklusive en utveckling av stationsmiljön samt en förlängning av flera spårvagnslinjer.

Forskningsbolaget Bioarctics partner Abbvie har beslutat avsluta samarbetet gällande portföljen av alfa-synukleinantikroppar, inklusive ABBV-0805.

Bolagen har sedan 2016 samarbetat kring forskning och utveckling av Bioarctics portfölj av alfa-synukleinantikroppar mot Parkinsons sjukdom och andra potentiella indikationer.

Bioarctics vd, Gunilla Osswald, uttrycker i ett pressmeddelande besvikelse över Abbvies beslut, men framhåller att alternativ kommer ses över för att fortsätta utvecklingen av läkemedelskandidaten.

Lifescience-investeraren Linc redovisade ett resultat efter skatt på -404 miljoner kronor för det första kvartalet 2022 (-34).

I analysflödet har vitvarubolaget Electrolux riktkurs har sänkts hos SEB Equities till 245 kronor från 270 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Aktien stängde på 154:02 kronor på tisdagen.

Fastighetsbolaget Wallenstams aktie sänks till behåll från köp hos Nordea Markets.

Rekommendationen för vind- och solkraftsbolaget OX2 sänks i två steg till sälj från köp av Danske Bank. Riktkursen höjs dock från 71 kronor till 75 kronor, efter att aktien klättrat med 86 procent sedan den 24 mars, noterar banken.

På onsdagen är det handelspremiär för investeringsbolaget Katalysen Ventures på Spotlight. Bolaget investerar inom framför allt fintech med såväl pengar som den egna kompetensen. Teckningskursen på 46 kronor i emissionen som bolaget gjorde inför noteringen värderar bolaget till 230 miljoner kronor före kapitaltillskottet.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?