BÖRS: PRIVATSPARARE FORTSATT KÖPA AKTIER I MAJ ENL NÄTMÄKLARE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Privatspararna fortsatte att tanka aktier i maj, i takt med att börsen fortsatte klättra på optimism om återöppnade ekonomier.

Det framgår av nätmäklarna Nordnets och Avanzas respektive månadsrapporter.

SBB och Millicom dominerade i listan över mest köpta hos både Nordnet och Avanza i maj.

"SBB har varit en populär aktie under en längre tid, och när kursen dippade i början av maj som en följd av att Ilja Bataljan anhölls - och sedermera släpptes - grund av misstankar om insiderbrott, passade ännu fler på att gå in", kommenterar Nordnets sparekonom Frida Bratt.

"Millicom har pressats hårt av coronakrisen och aktiekursen har halverats sedan årsskiftet. Det har fått många befintliga aktiesparare att bottenfiska och snitta ned sig i aktien. Visst är Millicom en till synes lågt värderad aktie, men utmaningarna är också många. Bolaget, som nu dragit in såväl utdelning som återköpsprogram, är långt ifrån den stabila lågriskaktie som jag tror många sparare tolkar ett telekombolag", kommenterar Avanzas sparekonom Johanna Kull.

Bland de aktier som placerade sig högt på säljlistan bland privatsparare i maj finns bland annat Latour, Volvo och Spotify.

"Volvo är en populär aktie hos så kallade utdelningsinvesterare. En grupp som delvis valde att dumpa aktien efter bolagets besked i mitten på månaden om att utdelningen för 2019 slopas. Spararna har dock inte blivit helt snuvade på konfekten. I mars var köpen i volvoaktien rekordstora och sedan botten har kursen stigit nära 45 procent", säger Johanna Kull.

Bland de aktier som åkte ut spararnas portföljer finns också en del kursrusare.

"Premien är hög i Latour och aktien har gått stark de senaste veckorna. Det gäller även exempelvis Evolution Gaming, som med dunder och brak bröt 100-miljardersvallen under månaden. Det har skett i en otroligt snabb takt, och sparare passar på att hämta hem vinsten", säger Frida Bratt.

Enligt Avanzas preliminära statistik gjorde privatspararna totalt 317.400 affärer per dag i maj, en minskning med 13 procent jämfört med april men över 100 procent fler än i maj 2019.

Antalet affärer per dag hos Avanza sjönk 13 procent i maj jämfört med april, och motsvarande siffra för Nordnet var -12 procent, enligt Avanzas preliminära statistik.

Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North och är statistik från Nasdaq.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?