1515
Annons
BÖRSEN: BREDA UPPGÅNGAR EFTER KINA-BESKED, OMXS30 +2,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen öppnade tydligt upp på onsdagen i linje med resten av Europa. Det starka risksentimentet hänger enligt bedömare ihop med Kinas löfte om en politik som ska hålla kapitalmarknaderna stabila och öka tillväxten.

Några minuter efter 9.30 var OMXS30 upp 2,3 procent till nivån 2.133.

Ute i Europa var det samma goda humör och tyska DAX-index bjöd på en uppgång om 2,4 procent. Franska CAC40 var upp 2,2 procent.

Starkast i storbolagsindexet OMXS30 gick Sinch och Kinnevik som var upp 7,2 respektive 5 procent. I botten fanns Tele2 och Astra Zeneca som handlades kring nollan.

Brent-oljan handlas kring 102 dollar per fat medan WTI-oljan handlas kring 98:50. Oljebolag stod ut från mängden på onsdagen och bjöd på små nedgångar.

Försvarsbolaget Saab gick också åt motsatt håll och backade 1,7 procent. Aktien har varit stark senaste veckorna efter spekulationer och sedan bekräftelser om höjda försvarsanslag i spåren av kriget i Ukraina.

Riskkapitalbolaget EQT handlades upp 8,6 procent efter att ha ingått ett avtal om att förvärva Baring Private Equity Asia (BPEA), en privat investeringsfirma i Asien med 17,7 miljarder euro i förvaltat kapital. Den totala köpeskillingen uppgår till 6,8 miljarder euro.

Investor, som är EQT:s största ägare, handlades upp 2,7 procent.

Investeringsbolaget Ratos handlades upp 7,9 procent på onsdagen utan några större bolagsspecifika nyheter. Det kan dock noteras att Handelsbanken har inlett bevakning av aktien med rekommendation köp på kort sikt och outperform på lång sikt. Riktkursen på lång sikt är 68 kronor.

Nent har ingått ett flerårigt distributionspartnerskap i Sverige med Tele2 som innebär att streamingtjänsten Viaplay inkluderas i alla Tele2:s betal-tv-paket och blir även tillgänglig direkt genom Tele2 Playstreamingpaketet med start senare 2022. Nent-aktien stiger 5,9 procent på onsdagen.

Fasadgruppen har, i enlighet med besked efter Stockholmsbörsen stängning på tisdagen, beslutat om en riktad nyemission av 3 miljoner aktier till en teckningskurs om 140 kronor per aktie. Teckningskursen fastställdes genom ett accelererat bookbuilding-förfarande, vilket resulterar i en emissionslikvid om 420 miljoner kronor. Aktien var ned 6,4 procent till omkring 143:60 kronor.


Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 den 16 mars

imageKälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?