1515
Annons
BÖRSEN: RÖD AVSLUTNING, TURBULENS I OLJA, METALL, OMXS30 -0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen, som handlats friskt mellan grönt och rött territorium under tisdagen, stängde till på minus. Utmärkande för dagen var de kraftiga prisrörelserna för såväl oljorna som metallerna. Flera länder har gått ut med budskapet att de avser bojkotta import av rysk olja och gas, vilket kan tänkas ligga till grund för det tydliga oljeprisavancemanget.

OMXS30-index slutade dagen ned 0,4 procent till nivån 1.972. Aktier för närmare 32 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Utvecklingen för bolagen inom storbolagsindexet var splittrad, varav cirka hälften av bolagen stängde på rött och andra hälften på grönt.

Vinnare var H&M som rekylerade upp 4,2 procent efter att ha tappat de sex senaste handelsdagarna. Skanska och Volvo noterade uppgångar om 2,7 respektive 1,9 procent.

Högre för dagen var även SKF, om 2,5 procent. Noterbart är att det tyska verkstadsbolaget Schaeffler, en konkurrent till bland andra SKF, har dragit tillbaka guidningen för 2022 på grund av kriget i Ukraina.

Kinnevik, som övervägande låg på plus under dagen, vände under eftermiddagen ned för att stängda på minus 1,3 procent. Investmentbolagets delägda nätmodehandlare Global Fashion Groups (GFG) rapport visade en NMV-omsättningen ("net merchendise value") som ökade med 19,8 procent i det fjärde kvartalet (28,9). Aktien i GFG var upp 22 procent i Frankfurt för dagen.

På förlorarsidan syntes Evolution i botten med en negativ utveckling om 5,9 procent. Getinge pressades ned 4,1 procent medan A-aktien i Atlas Copco backade 3 procent.

Pristurbulens rådde för oljan och basmetallerna under dagen. Nordsjöoljan Brent och den amerikanska WTI:n var upp 7,1 respektive 6,9 procent vid svensk börsstängning, vilket bidrog till breda kurslyft för oljebolagens aktier. Enquest stärktes 6,6 procent medan IPC steg 5,3 procent, för att nämna några.

USA ska förbjuda import av rysk olja, flytande naturgas (LNG) och kol. Storbritannien tycktes ta rygg på det amerikanska draget då den brittiska regeringen planerar att fasa ut all import av rysk olja. Det som ett ytterligare steg i sanktionerna mot Putin-administrationen på grund av kriget i Ukraina.

Bland basmetallerna har stora prisförändringar märkts av. Nickelpriset rusade kraftigt under morgonen varpå London Metal Exchange stoppat handeln för dagen. Handelsplatsen kommer makulera samtliga affärer i nickel som gjorts efter midnatt Londontid på tisdagen.

Kursrusning sågs för aktien i Kancera, som steg 18,9 procent. Effektstudier av KAND145, utförda på tumörprover från äggstockscancer som transplanterats till djur, har enligt bolaget bekräftat att läkemedelskandidaten i kombination med cytostatika har potential att överträffa bästa standardbehandling av långt framskriden sjukdom.

Ett annat forskningsbolag, Ascelia Pharma, backade i stället 4,8 procent efter beskedet att bolaget avbryter all klinisk verksamhet, inklusive patientrekrytering, i Ryssland i den pågående fas 3-studien Sparkle.Graf över OMXS30 tisdagen den 8 mars:

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?