1515
TELEKOM: AT&T, VERIZON VILL DÄMPA FLYGORO MED SVAGARE 5G - WSJ

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska Ericsson-kunderna AT&T och Verizon, två av USA:s största teleoperatörer, föreslår att 5G-styrkan ska begränsas medan myndigheter undersöker granskningar om hur påverkan från nästa generations höghastighetstelekom påverkar flygtrafik.

I ett brev adresserat till USA:s federala kommunikationskommission FCC skriver AT&T och Verizon att signalstyrkan som sänds från mobiltorn temporärt kan sänkas, särskilt kring flygplatser, enligt en kopia av meddelandet som Wall Street Journal tagit del av.

"Vi är fortsatt säkra på att 5G inte utgör någon risk för flygsäkerhet, men vill samtidigt agera på federala flygsäkerhetsmyndigheten FAA:s behov av ytterligare analys i frågan", skrev bolagen till FCC:s ordförande Jessica Rosenworcel.

Det var i början av november som det rapporterades att teleoperatörerna har beslutat att senarelägga utrullningen av 5G på grund av oro för flygsäkerhet som vädrats av federala flygsäkerhetsmyndigheten FAA. Detta är nu något som utreds och kontakten mellan bolagen, FCC och FAA har varit tät, enligt Wall Street Journals källor.

Enligt FAA finns det ett behov av att utröna frågor om huruvida 5G-signaler kan riskera att störa ut cockpitsystem som är viktiga för flygplanspiloter.

Teleoperatörerna har gått med på att senarelägga den planerade utrullningen av 5G-band för att kunna arbeta med FAA och ta itu med eventuella störningar som befaras störa cockpit-system som hjälper piloter att med automatik landa flygplan under svåra väderförhållanden.

AT&T har bekräftat att senareläggandet gjorts till den 5 januari 2022, alltså med en månad, efter att transportdepartementet bett om detta. Samma sak gäller för Verizon.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?