1515
Annons
BÖRSEN: GETINGE I BOTTEN PÅ SVÄNGIG BÖRS, OMXS +0,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter en svängig inledande onsdagshandel var Stockholmsbörsen vid lunchtid på grön mark, med banksektorn i ledning. Motströms gick Getinge som föll rejält efter tisdagskvällens vinstvarning.

Vid 12-tiden hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 stigit med 0,5 procent till 1.940. Aktier för cirka 7,4 miljarder var då omsatta på Stockholmsbörsen.

Ute i Europa syntes även där stigande kurser på de ledande börserna. Tyska DAX var upp 1,2 procent och franska CAC 40 steg med omkring 1,0 procent. Londonbörsen klättrade 1,4 procent.

Bland de svenska storbolagen fanns Alfa Laval bland vinnarna vars aktie steg 3,0 procent, lyft av en köprekommendation från DNB Markets. Bankaktierna sågs också överprestera index där bland andra Handelsbanken och Swedbank var upp 1,9 respektive 1,6 procent. Nordea och SEB var båda upp runt 1-procentstrecket. Handelsbanken har nått i mål med förhandlingar med Jyske Bank om försäljningen av den danska verksamheten, rapporterade danska nyhetssajten Finans med hänvisning till källor.

På tapeten stod fortsatt inflationen och Feds räntebesked framåt kvällen, där marknaden nu i princip helt har prisat in en 75-punktershöjning. På räntefronten rapporterade även Reuters på morgonen att ECB-rådet på onsdagen håller ett extra möte för att diskutera avsäljningen på statsobligationsmarknaden. Obligationsräntorna har stigit kraftigt sedan ECB-mötet förra veckan då ECB signalerade flera räntehöjningar i närtid, och spreaden mellan exempelvis tyska och italienska räntor har vidgats till den största på två år.

H&M var bland de mest omsatta aktierna som dessutom handlades volatilt på förmiddagen. Klädkedjan visade en försäljningsökning på 12 procent för kvartalet medan analytikerförväntningarna låg på motsvarande 9,5 procent. Aktien var initial upp 1,7 procent men vände sedan ned 5,7 procent vid lunchtid.

Svagt gick det också för Getinge som under tisdagskvällen gick ut med en vinstvarning och justerade ned prognoserna, där bolaget nu förväntar sig en organisk nettoomsättning för helåret i likhet med fjolåret. Den förra prognosen var att tillväxten skulle ligga i den övre delen av intervallet 4-6 procent. Analyshuset Kepler Cheuvreux aviserade redan i måndags en varning för att det skulle kunna komma en vinstvarning från Getinge. Aktien som i veckan har utvecklats svagt dök ytterligare 15,2 procent på onsdagen.

Revolutionrace föll 8,7 procent tyngt av att bolagets varumärkeschef Sanel Mezbur har sålt hela sitt innehav i friluftsklädesbolaget för cirka 7,4 miljoner kronor.

FCG Holding har lagt ett rekommenderat bud på First North-listade Transcendent om 36:75 kronor per aktie, motsvarande en värdering på 240 miljoner kronor. Budet motsvarar en premie på nästan 21 procent jämfört med stängningskursen i Transcendent vid 30:40 kronor på tisdagen. Aktien steg 18,4 procent till 36:00 kronor.

Fortsatt svag utveckling noterades hos Storskogen där JP Morgan sänkte riktkursen till 13 kronor från tidigare 24 kronor. Rekommendationen var oförändrad på undervikt och aktien retirerade 2,4 procent.


Graf: OMXS30 onsdagen den 15 juni

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera