BÖRSEN: FINGERPRINT TAPPADE PÅ MARKNADSPROGNOSER, OMXS30 -1,0%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Index backade på Stockholmsbörsen på torsdagen, när oro över att coronasmittan tagit ny fart på många håll pressade börserna. En trevande inledning för handeln på Wall Street bidrog till att hålla börserna tillbaka i Europa.

Vid stängning hade OMXS30 tappat 1,0 procent till 1.778 och aktier för 19,0 miljarder kronor omsattes under dagen på Stockholmsbörsen.

De allra flesta av storbolagen i OMXS30 handlades på minus, varav flera industribolag, och svagast inom indexet gick Getinge följt av SKF och H&M. Dessa aktier backade 2,1-2,4 procent. På plussidan fanns bland annat ABB och Electrolux, som steg 0,8 procent vardera.

Fingerprint Cards ställde sig i rampljuset under eftermiddagen, då bolaget lämnade ett antal marknadsprognoser fram till år 2026. Bolaget räknar med att cirka 6 miljarder betalningsverktyg kommer att levereras årligen 2026, däribland kontaktlösa betalkort. För biometriska sensormoduler räknar bolaget med en total adresserbar marknad på cirka 3 miljarder enheter per år och bolagets mål är att vara ledande på marknaden med en andel på cirka 50 procent.

Marknaden övertygades inte av Fingerprints uppdateringar och sänkte aktien 13,7 procent.

Ahlström-Munksjö lyfte däremot 27 procent till 190:80 kronor efter beskedet att konsortiet Spa Capital lägger bud på papper- och förpackningsbolaget. Budet är på 18:10 euro per aktie, motsvarande en premie om 24 procent i förhållande till onsdagens stängningskurs.

Sinch klarade sig också bra i börsnedgången. Nordea har inlett bevakning av kommunikationsteknikbolaget och rekommenderar köp med riktkursen 1.000 kronor. Sinch-aktien steg 2,4 procent till 734 kronor.

Skanskas styrelse avser föreslå en utdelning på 3:25 kronor per aktie. Det tidigare utdelningsförslaget om 6:25 kronor per aktie drogs tillbaka i slutet av mars i spåren av utbrottet av covid-19. Aktien sjönk 0,6 procent.

Shamaran föll tillbaka efter onsdagens kraftiga kurslyft, sedan bolagets vd dementerat att oljebolaget ska ha mottagit någon intresseanmälan från Taqa. Aktien tappade 15 procent.

Realfiction backade 26 procent. Realfiction bedöms få svar på sin patentansökan för Echo-tekniken inom ett år, enligt en patentjurist som bolaget anlitat.

Xvivo Perfusion avancerade 8,3 procent. Transplantationsbolaget köper nederländska Organ Assist för ett pris på maximalt 24 miljoner euro och för att täcka finansieringen gör Xvivo en riktad emission om 0,5 miljarder kronor. Kursen i emissionen fastställdes utan någon rabatt.

Solenergiproducenten Etrion steg också och klättrade 8,4 procent. Bolaget har nått en överenskommelse med Ziva Energy gällande en tvist om solenergiprojektet Mie omfattande ett projekt om 60 megawatt.

Forskningsbolaget WNT Research var en av dagens större förlorare med en kursnedgång på 22 procent. Bolagets analys av cirkulerande tumör-DNA, en biomarkör för spridning av cancer, i Neofox-studien i fas 2 försenas till följd av utbrottet av covid-19.

Mavshack lyfte 8,8 procent efter beskedet att det köper liveshopping-bolaget Zellma för 8,8 miljoner kronor.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?