1515
Annons
BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA PÅ MINUS EFTER USA-NEDGÅNGAR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda fredagens handel på nedsidan i spåren av sjunkande kurser i USA dagen före. Den amerikanska rapportperioden drar i gång på allvar med några bankrapporter och ett rejält batteri makrostatistik finns också på agendan.

Inför onsdagens öppning låg terminen för Frankfurtbörsens DAX-index 0,7 procent ned och för Parisbörsens CAC40 på minus 0,8 procent. För Stockholmsbörsen indikerade handeln hos IG Markets 8.30-tiden en öppning kring 0,8 procent ned.

I USA avslutades torsdagens börshandel klart ned, efter en inledning på plus. Flera teknikjättar bidrog till tappet. Nasdaqs tekniktunga kompositindex försvagades 2,5 procent. S&P 500 var ned 1,4 procent. Räknat från Stockholmsbörsens stängning backade S&P 500-indexet 1,3 procent.

USA-räntorna sjönk i långa änden på torsdagen men har vänt upp på fredagen med den tioåriga statsobligationen på 1,72 procent.

Asienbörserna följde efter de amerikanska marknaderna och sjönk på fredagen. Tokyobörsens Nikkei 225-indexet var ned 1,3 procent.

Lundin Mining meddelar i en verksamhetsuppdatering att produktionen för bolagets samtliga metaller låg i linje med bolagets egen prognos för 2021.

Fosielund Holding har lämnat ett kontant budpliktsbud till aktieägarna i Hövding om 21 kronor per aktie, ett besked som kommer i spåren av att Fosielund strax före jul meddelade att det avsåg erbjuda just 21 kronor per aktie i budpliktsbudet.

Modekedjan Rizzo, som är under rekonstruktion, redovisar ett nettoresultat för sitt första kvartal (september-november) i brutna räkenskapsåret 2021/2022 på -41 miljoner kronor (49). Jämförelseperioden året innan påverkades positivt av en ackordsvinst på 99 miljoner kronor. Försäljningen i jämförbara butiker minskade med 19 procent.

Modern Ekonomi har meddelat prelimära siffror för perioden oktober-december 2021.

Bränslecellsföretaget MYFC gör en riktad nyemissionen på 33 miljoner kronor före kostnader till en internationell investerargrupp. Teckningskursen är 1:10 kronor. Aktien stängde torsdagens handel på 0:924 kronor.

Alfa Laval har meddelat att det sålt samtliga resterande aktier i finländska Neles.

För övrigt har fredagsmorgonens bjudit på rad rekommendations- och riktkursändringar.

Handelsbanken Capital har höjt medicinteknikbolaget Addlife till köp från behåll med ökad riktkurs till 375 från 360 kronor. Handelsbanken har också inlett bevakning av fastighetsbolaget Klarabo med rekommendation behåll och en riktkurs på 48 kronor.

SEB Equities har höjt sin rekommendation för fastighetsbolaget Castellum till köp från behåll och riktkursen till 260 kronor (235).

SEB drar också upp särläkemedelsbolaget Sobi till köp från behåll och riktkursen ökas till 240 kronor (170). Nordea Markets har återupptagit sin bevakning av Sobi med rådet behåll.

Carnegie har dragit upp sin rekommendation för Truecaller till köp från behåll. Skogsbolaget SCA har i stället fått sänkt rekommendation hos Jefferies International till behåll från köp. Pareto Securities har dragit ned Boliden till sälj från behåll.

De amerikanska storbankerna Citigroup, JP Morgan och Wells Fargo öppnar sina kvartalsböcker på fredagen, alla tre väntas innan USA-börserna öppnar.

Svolder handlas från fredagen efter split 4:1.

Makroagendan är välfylld under handelsveckans sista dag. Fokus för svensk del ligger på KPIF-inflationen i december, som väntas stiga till 4,0 procent, den högsta takten sedan 1993. Riksbankschef Stefan Ingves ska också tala. Från USA kommer bland annat detaljhandelsstatistik och från Storbritannien BNP.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?