1515
BÖRSEN: UPP MED OMVÄRLDEN, H&M RAPPORTSTIGER, OMXS30 +0,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen öppnade något upp på torsdagen med stöd av stigande Europabörser och positiva USA-terminer, i kölvattnet av ökade amerikanska stimulansförhoppningar. Det har varit ont om asiatisk vägledning på morgonen på grund av flera helgstängda marknader i regionen och tekniska problem i Japan.

Klockan 09.30 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,2 procent till nivån 1.833, efter onsdagens nedgång på 0,4 procent.

H&M steg 6 procent under intensiv omsättning efter att ha redovisat ett något högre kvartalsresultat än vad analytikerna hade räknat med enligt Infront. H&M:s försäljning i september sjönk med 5 procent. Enligt modeföretaget finns det goda förutsättningar för lägre varulagernivåer framöver. H&M räknar nu med att stänga något fler butiker än tidigare plan.

Bland storbolagen handlas Tele2 exklusive utdelning på 6:25 kronor. Aktien var bara ned 5:20 kronor, eller 4 procent.

Handeln i SAS var fortsatt livlig med stora slag i kursen. På torsdagsmorgonen var aktien först ned 17 procent men var sedan upp 10 procent.

Även vinterturismbolaget Skistar har kommit med kvartalsrapport. Skistar ser en "stark efterfrågan" inför vintersäsongen med en bokningsökning på 10 procent. Styrelsen föreslår dock ingen utdelning mot bakgrund av rådande osäkerhet kring coronaviruset. Aktien var ned 1 procent.

Från förvärvsfronten har det rapporterats att Better Collective köper affiliatebolaget Atemi för upp till 44 miljoner euro. Sektorkollegan Catena Media, som enligt Dagens industris tidigare rapportering har uppvaktats av Better Collective, sjönk 6 procent.

Forskningsbolaget Vicore Pharma steg 8 procent efter att ha meddelat att den sista covid-19-patienten i Attract-studien har inkluderats. Studieresultat väntas före årsskiftet, i linje med tidigare tidsplan.

Irlab steg också 8 procent efter att FDA godkänt bolagets så kallade IND-ansökan för läkemedelskandidaten mesdopetam.

Vårdföretaget GHP Specialty Care adderade 1 procent efter att ha sålt sina aktier i det delägda bolaget GHP Urologcentrum Odenplan, vilket ger en positiv resultatpåverkan på 19 miljoner kronor.

Bublars dotterbolag Vobling har tecknat ett treårigt ramavtal med försvars- och säkerhetskoncernen Saab om lösningar inom XR-teknologi och 3D. Bublar avancerade 4,5 procent.

Synthetic MR har samtidigt avtalat om utökat samarbete med GE Healthcare. Synthetic MR-aktien lyfte 9 procent.

Sedana Medicals vd Christer Ahlberg har sålt delar av sitt innehav i bolaget för omkring 20 miljoner kronor. Han uppger att det är för att köpa en bostad och att han inte planerar att sälja mer aktier under överskådlig tid. Aktien tappade 1 procent.

Lifeclean, verksamt inom desinfektionsprodukter, steg 12 procent till en värdering på runt 450 miljoner kronor i torsdagens handelsdebut på Nasdaq First North. Den nyemission på 40 miljoner kronor som Lifeclean gjorde inför noteringen tecknades till 560 procent.

För konsumtionslånesektorn kan noteras att Finansinspektionen på morgonen i en rapport konstaterat att konsumtionslånen växer kraftigt och att kreditprövningen enligt myndigheten bör förbättras.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?