Annons
BÖRSEN: BIOARCTIC OCH XVIVO MOT STRÖMMEN, OMXS30 -0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde måndagens handel uppåt men föll sedan ned i negativt territorium samtidigt som de ledande Europabörserna visade på en något starkare utveckling.

Forskningsbolaget Bioarctic stärktes tydligt efter nyheten om en misslyckad fas 3-studie från en konkurrent.

Vid 12:15-tiden hade Stockholmsbörsens OMXS30 index tappat 0,4 procent till 2.101. Aktier för omkring 8 miljarder kronor hade då omsatts. Utvecklingen för de europeiska börserna var något bättre, med en uppgång för tyska DAX på 0,3 procent medan franska CAC40 var upp 0,2 procent.

Astra Zeneca visade bäst utveckling bland storbolagen med en uppgång på 2,0 procent för aktien som handlades ned 6,4 procent i fredagshandeln. Läkemedelsbolaget har rekommenderats ett godkännande för kombinationsbehandlingen med Lynparza och abirateron i EU av den vetenskapliga kommittén CHMP vid behandling av första linjens spridd kastrationsresistent prostatacancer.

Andra vinnare var mer traditionellt defensiva aktier som Essity, Telia och Tele2 med uppgångar på omkring 1,5 procent vardera.

Bland förlorarna återfanns gruvbolaget Boliden och fastighetsbolaget SBB med nedgångar om 3,7 respektive 3,2 procent. Nedåtrekylen kommer efter en stark period för de båda aktierna. Boliden har klättrat över 10 procent de senaste tio handelsdagarna medan SBB kan stoltsera med en uppgång om över 20 procent under samma period.

Utanför storbolagsindexet steg forskningsbolaget Bioarctic 8,2 procent. Det schweiziska läkemedelsbolaget Roche läkemedelskandidat gantenerumab, som är en potentiell konkurrent till Bioarctics lecanemab vid behandling av Alzheimers sjukdom, misslyckades att nå sitt primära mål i fas 3-studien Graduate.

Corem Property, där Rutger Arnhult är största ägare, lyfte 2,8 procent. Fastighetsbolaget har tecknat en avsiktsförklaring om att sälja en fastighetsportfölj till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 5,4 miljarder kronor, i linje med bokförda värden.

Oncopeptides sjönk 5 procent efter fredagens kursrusning. Beskedet om att leukemiläkemedlet Pepaxti fått godkännande i Storbritannien skickade upp aktien drygt 45 procent strax före stängningen på fredagen.

Truecaller, som föll närmare 15 procent på fredagen efter sin rapport, var upp som mest 8 procent i öppningen men handlades vid lunchtid drygt en halv procent ovanför nollstrecket.

Eltel lyfte 6 procent efter att finska Sampo flaggat för ett innehav på sammanlagt 6,3 procent av kapital och röster i Eltel, fördelat på 4,6 procent hos Mandatum Life Insurance Company och 1,8 procent hos Mandatum Fund Management.

Mandatum Life Insurance Company har ökat innehavet från 0,1 till 4,6 procent av rösterna, en ökning med exakt 7 miljoner Eltel-aktier.

Specialistläkemedelsbolaget Calliditas var upp 0,1 procent, efter att ha redovisat ett resultat efter skatt på -9,1 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2022 (6,2) och en nettoomsättning som uppgick till 260 miljoner kronor (198).

Transplantationsbolaget Xvivo adderade nära 14 procent efter att Dagens industri utfärdat en köprekommendation. Enligt tidningen lockar tillväxtutsikterna samtidigt som aktien har kommit ned i pris.





Graf över OMXS30 måndagen den 14 november:

image

Källa: Infront



Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera