1515
BÖRSEN: TUNG FÖRMIDDAG FÖR VERKSTADSBOLAG, OMXS30 -1,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Humöret på Stockholmsbörsen var fortsatt surt på onsdagen i likhet med övriga börser på kontinenten. Evolution undslapp nedgång medan verkstad hade det tuffare bland storbolagen.

Klockan 12.40 var Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 ned 1,1 procent till nivån 2.353. Aktier för 33 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Den livliga handeln berodde främst på EQT som vid samma tidpunkt stod för 24 miljarder kronor efter tisdagens besked att partner i riskkapitalbolaget sålt aktier för drygt 63 miljarder kronor. Aktien föll 3,6 procent till 386 kronor jämfört med priset i försäljningen på 370 kronor.

På storbolagslistan OMXS30 var det blott Evolution som höll näsan över ytan med en uppgång på 0,4 procent. H&M stod emot relativt väl och var oförändrad. Telia kom också undan lindrigare efter att Bernstein inlett bevakning med rekommendation market perform och riktkurs 41:70 kronor. Även teleoperatören höll sig omkring oförändrad nivå.

På verkstadsgolven var det kämpigare och Sandvik, Atlas Copco och SKF backade alla över 2 procent. En tänkbar förklaring till Atlas Copcos nedgång är det analytikermöte som ledningen höll i på tisdagskvällen där den nytillträdde finanschefen Peter Kinnart och vd Mats Rahmström delgav analytikerna en syn om inbromsande Kinamarknad under andra halvåret, enligt ett mötesreferat från Citi.

Kämpigt var det också för Clas Ohlson som föll 9,7 procent efter detaljhandelsföretagets rapport för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Rörelseresultat var i linje med väntat men starten på det andra kvartalet var sämre än estimaten med en 3-procentig försäljningsökning i augusti mot väntade 4,6 procent.

På vinnarlistan fanns upplevelsebolaget Moment Group som fortsatte resan upp efter tisdagens besked att publiktaket tas bort senare i september. Efter halva handelsdagen hade 20 procent adderats till tisdagens uppgång på 35 procent.

Vårdutvecklaren Brighters distributörer i Nigeria och Ghana vill omförhandla distributionskontrakten, vilket blev känt på tisdagskvällen. Brighter förväntar nu att de beräknade intäkterna från dessa avtal kommer att reduceras avsevärt eller inte förverkligas. Aktien dök närmare 12 procent.

Fastighetssektorn hade det överlag tungt där Stendörren, Catena och Platzer backade mellan 2,7-4,0 procent. Handelsbanken har sänkt sin rekommendation för de två förstnämnda bolagen till behåll (köp) och sistnämnda till sälj, från tidigare behåll. Kempen har inlett bevakning med rekommendation köp av SBB. Det hjälpte föga och aktien var ned 1,4 procent.

Tieto Evrys storägare Apax aviserade på tisdagskvällen en försäljning om 9,1 miljoner aktier i IT-tjänsteföretaget motsvarande 7,7 procent av aktierna i bolaget. Aktien föll 4,7 procent.

Ljusteknikföretaget Topright har fått en order från Polestar värd 35 miljoner kronor och aktien var upp 6,6 procent.

Teknikkonsulten Rejlers föreslår en utdelning om 3:50 kronor per aktie, oavsett aktieslag, motsvarande cirka 69 miljoner kronor. Aktien reagerade med att stiga 1,1 procent.


Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index onsdagen den 8 september

image

Bildkälla: Infront.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?