1515
Annons
NEW YORK: FÖRNYAD COVID-19-ORO TYNGER BÖRSERNA, S&P 500 -0,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna inledde veckans sista handelsdag blandat. Flera sektorer tyngdes av en förnyad oro för covid-19, efter att Österrike aviserat om nedstängning i landet.

Vid 16.15-tiden var Dow Jones industriindex ned 0,7 procent till 35.628. Nasdaqs kompositindex steg däremot 0,5 procent till 16.071, samtidigt som S&P 500 tappade 0,1 procent till 4.702.

Flygaktier föll på bred front på grund av en förnyad oro över covid-19. Österrike stänger på måndag ned i upp till 20 dagar för att bryta den fjärde virusvågen i landet. Flygaktier, som United Airlines, Delta Air Lines och Southwest Airlines, var ned kring 1,5—4 procent. Vidare framkom att Boeing saktar in produktionen av modellen 787 på grund av produktionsproblem, vilket fick flygplanstillverkaren att tappa 4 procent.

För kryssningsaktier var det än värre, då kryssningsbolagen Royal Caribbean och Carnival sågs falla 4—5 procent. Även oljeaktier tappade på bred front på grund av oro för att nya nedstängningar kommer att dämpa efterfrågan på olja. Exxon Mobil och Chevron var ned 4,7 respektive 2,3 procent.

Att trenden ser ut att gå åt fel håll påverkar sentimentet, både på marknaderna och i hushållen, menar Sebastien Galy, makrostrateg vid Nordea Asset Management, enligt Dow Jones. Han påpekar att den tilltagande oron kommer samtidigt som aktiemarknaderna är extremt värderade.

Läkemedelsbolag med läkemedel mot covid-19 sågs däremot högre. Pfizer och Moderna steg 1,3 respektive 6,2 procent. Det amerikanska läkemedelsverket FDA har godkänt nödanvändning av så kallade booster-doser av vaccin för alla över 18 år.

Bland enskilda aktier var elbilstillverkaren Tesla upp 0,5 procent till 1.102 dollar. Analyshuset Wedbush har höjt sin riktkurs för aktien till 1.400 dollar, från tidigare 1.100 dollar. Det innebär en ny "street high"-riktkurs, den högsta bland de etablerade analyshusen på Wall Street. Wedbush anser att en rimlig marknadsandel för Tesla är 50 procent inom elbilar, en marknad som i helhet värderas till 5.000 miljarder dollar det kommande decenniet.

Apple handlades också upp, med 0,4 procent, efter uppgifter om att teknikjätten siktar på att lansera sin elbil redan 2025.

Sportskobolaget Foot Locker backade 13 procent efter en prognos om att störningarna i leveranskedjan väntas bestå under kvartalet.

Kvartalsrapporten från Applied Materials, som tillverkar halvledarutrustning, fick också tummen ned av marknaden och aktien föll 3,5 procent.

Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan sjönk med 8 punkter till 1,52 procent.


Graf: S&P 500 fredagen den 19 november

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?