1515
TSMC: AVSER ÖKA ÄN MER I USA PGA SVALT INTRESSE I EUROPA - RTRS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den taiwanesiska halvledartillverkaren TSMC överväger att utöka kapaciteter i USA än mer än vad som tidigare planerats sedan bolaget bemötts med svalt intresse i fråga om att upprätta europeiska faciliteter, enligt Reuters källor.

TSMC är världens mest avancerade chiptillverkare och dess investeringsplaner har fått stor uppmärksamhet då halvledarbristen i världen just nu är skriande. Både USA och EU har gett besked om att stöd kommer riktas mot produktion av chip och så väl TSMC som huvudkonkurrenterna Intel och Samsung har aviserat satsningar.

TSMC, Intel och Samsung producerar inte bara egna chip utan tillhandahåller också fabriksfaciliteter – så kallade "foundries" eller chipgjuterier - åt utvecklare som Infineon, Broadcom, Qualcomm och ST Microelectronics.

Många av politikerna har lagt vikt vid behovet att upprätta chipfabriker i väst, bland annat mot bakgrund av världsledande Taiwans närhet till Kina, som fortsatt gör anspråk på ö-landet som en egen provins tillhörande Folkrepubliken.

EU:s industrikommissionär Thierry Breton har vid upprepade tillfällen varit ute och hävdat att blocket varit naivt i fråga om att rangera ut tillverkning från regionens chiputvecklare till Asien. Men vad gäller förhandlingarna om att upprätta europeiska fabriker med TSMC så har diskussionerna gått "väldigt dåligt", enligt Reuters källor.

Problemet tycks vara att TSMC vill utveckla fabriker för de mest avancerade och modernaste spjutspetsteknologiska chippen, medan Europas chip- och just nu bristdrabbade fordonsindustrier vill ha enklare chiptillverkning närmare hemma. Det är nämligen de enklare chippen som behövs till fordonsindustrin. De mest avancerade chippen nyttjas primärt av tillverkare av den mest avancerade hemelektroniken, bolag som Apple och Samsung, vars hemvist är i USA och Asien.

TSMC har kommenterat Reuters uppgifter med att inga alternativ ännu är uteslutna vad gäller de europeiska och amerikanska expansionsplanerna, vare sig gällande den mest högavancerade eller de mindre avancerade delarna av chipsortimentet.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?