1515
BÖRSEN: NEDGÅNGEN TILLTOG ÄNDA IN I SLUTET, OMXS30 -2,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen började onsdagen med en rejäl nedgång och det var bara ett fåtal bolag som trotsade trenden och höll sig på grönt.

Vid stängning hade OMXS30 sjunkit 2,1 procent till 2.202 och aktier för 27,3 miljarder kronor hade då bytt händer på Stockholmsbörsen. Även på de stora börserna i Europa tilltog nedgångarna i takt med att dagen led och de ledande indexen var ned i trakterna av 1,5 procent.

Bland de papper som gick svagast på onsdagen fanns flera stora industribolag, där SKF, Sandvik och Hexagon alla backade med i trakterna av 3,5-6 procent. Även kasinobolaget Evolution gick svagt och handlades ned 5,3 procent, och Securitas, som av Credit Suisse fått en sänkt rekommendation till neutral från outperform, backade 5,4 procent.

För Sandviks del kan Morgan Stanleys sänkta rekommendation till jämvikt från tidigare övervikt ha bidragit till kurstappet, och så även för SKF där Morgan Stanley sänkte rekommendationen till undervikt från tidigare jämvikt.

Bland de enstaka storaktierna som lyckades hålla sig på plus märktes Kinnevik och Essity, som handlades upp 0,8 respektive 1,1 procent.

Kundanskaffningsbolaget Catena Media levererade ett ebitda-resultat som låg strax över det preliminära intervall på 23,9-25,0 miljoner euro som bolaget meddelade i april. Aktien steg 3 procent.

En mycket kraftig tillväxt online bidrog till att lyfta Björn Borgs siffror under första kvartalet. Aktien var en av dagens stora kursvinnare och belönades med en uppgång på 16 procent.

Anotos dotterbolag Knowledge AI har tecknat ett tvåårigt distributionsavtal i Saudiarabien med ett minsta försäljningsåtagande om 6 miljoner dollar. Aktien var en annan stor vinnare med ett kurslyft på 15 procent.

Oscar Properties, som varit kraftigt i ropet den senaste tiden, har tecknat avtal om att förvärva tre kommersiella fastigheter belägna i Göteborg, Trollhättan och Nyköping. Köpeskillingen baseras på ett fastighetsvärde om 77 miljoner kronor. Aktien, som har vant sig vid att lyfta högt på de affärer som offentliggjorts på senare tid, fick den här gången rejält underkänt och backade 6,1 procent.

På temat emission har Aerowash tagit in 17 miljoner kronor i en riktad emission till kursen 8:50 kronor per aktie. Mot det kan ställas att aktien i tisdags stängde vid 12:15 kronor. Styrelsen har även beslutat om en företrädesemission om högst 25 miljoner kronor. Aktien rasade 21 procent till 9:60 kronor.

Nordea Markets har höjt rekommendationen för teknikkonsulten ÅF Pöyry till köp från behåll och med riktkursen 320 kronor. Aktien stärktes 1,6 procent, men en bit finns kvar innan Nordeas målkurs nås – aktien stängde på onsdagen vid 279:40 kronor.

På onsdagen var det premiär på First North för Twiik, som utvecklar digitala verktyg för tränare och gym. Inför noteringen gjorde bolaget en nyemission av units på 16 miljoner kronor. Teckningskursen för en unit bestående av fyra aktier och en teckningsoption var 24:40 kronor. I sluthandeln kostade motsvarande "paket" endast 15:897 kronor, motsvarande en nedgång med 35 procent.Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 den 19 maj

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?