1515
BÖRSEN: BRA START PÅ VECKAN, MEN MÅTTLIG HANDEL, OMXS30 +1,0%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen fick en positiv start på årets sista vecka efter att ett brexitavtal kunnat slutas och den avgående presidenten Donald Trump slutligen undertecknat stimulanspaketet om sammantaget 900 miljarder dollar.

Vid stängning visade Stockholmsbörsens OMXS30-index en uppgång på 1,0 procent till 1.886. Aktier för måttliga 12,6 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Trenden var samtidigt positiv i Europa generellt. Eurostoxx50 steg 0,8 procent.

Bland mer omsatta storbolag i Stockholm var Astra Zeneca upp 1,5 procent och vände därmed den negativa kurstrenden före jul med fem nedgångsdagar i rad. Astra Zenecas vd Pascal Soriot sade till The Times att bolagets vaccin mot covid-19 har en effektivitet på 95 procent, i linje med Pfizer-Biontechs och Modernas vacciner.

De hårt pressade och volatila nordiska flygbolagsaktierna hörde till vinnarna på måndagen. SAS var upp 15 procent till 1:84 kronor medan Norwegian i Oslo visade en uppgång på drygt 30 procent.

Andra bolag knutet till resande och turism som Scandic och Pandox hörde också till vinnarna på måndagen med uppgångar om knappt 8 respektive 2,7 procent.

Verkstadsbolaget Sandvik förvärvar DSI Underground, en global markstöds- och be5gförstärkningsleverantören för tunnel- och gruvdrift, för 943 miljoner euro på en kontant och skuldfri basis. Bolaget kommer att bli en del av affärsområdet Sandvik Mining and Rock Solutions. Aktien steg 2,3 procent.

Vårdutvecklaren Brighters vd Henrik Norström har delgivits brottsmisstanke gällande marknadsmissbruk på värdepappersmarknaden och tar time-out från uppdraget som vd. Enligt Ekobrottsmyndigheten rör det sig om missvisande positiv information i samband med riktad emission i slutet av förra året, rapporterar Dagens Industri. Brighters aktie sjönk drygt 11 procent.

Karolinska Developments amerikanska portföljbolag Aprea Therapeutics nådde inte primärmålet i en fas 3-studie för cancerbehandling (MDS). Aprea är ett större innehav för Karolinska Development, 8,4 procent via KDev Investments, och när aktien föll kraftigt på Nasdaq i USA (-76 procent) slog det mot Karolinska Developments aktie som stängde 18 procent lägre till 1:82 kronor.

På en i övrigt mager nyhetsdag kunde Drillcon utmärka sig med två nyheter om nya kontrakt, det ena ett borruppdrag för Lundin Mining värt 40 miljoner kronor och det andra med Boliden där inget ordervärde angavs. Aktien reagerade positivt, +10 procent.

Oasmias samarbetspartner Elevar Therpeutics har tecknat ett licensavtal med Inceptua Group för kommersialisering av Apalea i Europa. I mars 2020 ingick Oasmia och Elevar Therapeutics ett globalt strategiskt samarbetsavtal avseende kommersialiseringen av Apealea. Samarbetet innefattar milstolpsbetalningar med en potential upp till 678 miljoner dollar och tvåsiffriga procentuella royalties på försäljningen.

Oasmia-aktien steg 0,6 procent.


OMXS30 under måndagen:


image

(Källa:Infront)Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?