1515
RÄNTOR/VALUTOR: STARKARE DOLLAR, LÅNGRÄNTOR NÅGOT UPP

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor steg åter något i längre löptider på torsdagen. Euron handlades samtidigt lägre mot en överlag starkare dollar jämfört med på onsdagseftermiddagen, med benäget bistånd av positiva USA-data på eftermiddagen.

Europeiska börser vände uppåt på torsdagen i spåren på en positiv utveckling i New York på onsdagen men marknadsaktörer förefaller fortsatt fundersamma när de positiva effekterna av återöppnade ekonomier ställs mot oro över spridningen av nya virusvarianter, höga energi- och råvarupriser samt fortsatta utbudsproblem.

Det tyska ekonomiska institutet DIW sänkte på torsdagen sin prognos för Tysklands BNP-tillväxt i år till 2,1 procent, från 3,2 procent tidigare, med hänvisning på problem i leverantörskedjor och råvarubrist. DIW räknar dock med att BNP-tillväxten växlar upp till 4,9 procent om produktionsbegränsningarna lättar i slutet av 2021.

Den europeiska makroagendan är tunnare i slutet på veckan inför nästa veckas centralbanksbonanza, med räntebesked från Riksbanken, Bank of Japan, Federal Reserve, Norges Bank och Bank of England. Eurostat rapporterade ändå att euroområdets export till länder utanför zonen ökade 11,4 procent i juli jämfört med juli 2020. Importen ökade samtidigt 17,1 procent.

Svenska statsobligationsräntor steg i längre löptider på torsdagen, tioårsräntan upp 3 punkter, till 0,28 procent, samtidigt som motsvarande tyska ränta steg 1 punkt, till -0,30 procent.

Euron stärktes 3,5 öre mot kronan, till 10:17, medan dollarn avancerade 7,5 öre, till 8:65.

Amerikanska statspappersräntor fortsatte stiga marginellt i längre löptider i USA på onsdagskvällen, och den blygsamma uppåttrenden fortsatte i förmiddagshandeln på torsdagen. Senare bidrog också positiva konjunktursignaler till fortsatt uppgång även i den tidiga USA-handeln. Vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 1,34 procent, 5 punkter högre än vid samma tid på onsdagen.

USA-data på torsdagen inkluderade detaljhandelsstatistik för augusti, som oväntat steg 0,7 procent jämfört med i juli. Det var betydligt bättre än väntade -0,8 procent men den positiva bilden grumlades något av att juli-utfallet samtidigt reviderades till -1,8 procent från tidigare rapporterade -1,1 procent. Exklusive bilar steg försäljningen 1,8 procent i augusti (väntat-0,1) efter reviderade -1,0 procent i juli (-0,4).

Wells Fargo noterade i ett kundbrev att försäljningen överraskade på uppsidan trots det vikande hushållssentimentet. De bedömer att delar av uppgången kan förklaras av ökad försäljning i butiker vars lager tidigare varit uttömda, men också av så kallad "back-to-school" -konsumtion.

Capital Economics påpekade dock att de underliggande detaljerna inte var riktigt lika positiva som huvudsiffran – uppgången drevs i hög grad av onlinehandel och livsmedelsbutiker samtidigt som försäljningen i restauranger och barer var svagare. Det antyder, enligt ekonomerna, en tilltagande oro för deltavarianten av coronaviruset och att den bredare återhämtningen för tjänstesektorn har kommit av sig.

Philadelphia Feds industriindex steg vidare oväntat till 30,7 i september från 19,4 i augusti (väntat 18,8). Underliggande index gav dock en mer blandad bild av utvecklingen, med nedgångar i index för bland annat nya order och sysselsättning men med uppgångar för lager och leveranser.

Antalet nyanmälda arbetslösa i USA steg till 332.000 personer förra veckan från oväntat låga 312.000 veckan före. Uppgången var dock ungefär i linje med prognos och förra veckans antal var ändå det näst lägsta sedan pandemin började pressa upp nyanmälningarna i mars 2020. Förra veckans uppgång förklaras delvis av försenade inrapporteringar från veckan före på grund av orkanen Ida.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?