1515
BÖRSEN: SEB OCH SHB BLAND VINNARNA, OMXS30 +0,7%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde veckan uppåt efter uppgångar i Kina och på Wall Street i fredags.

Runt klockan 12.20 var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,7 procent till nivån 1.854. Aktier för 6,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På ledande Europabörser var tyska DAX-index och Parisbörsens CAC 40 upp 0,3 respektive 0,5 procent medan Londonbörsen låg strax under oförändrad nivå.

SEB och Handelsbanken handlades upp 2,9 respektive 2,4 procent under hög omsättning sedan Nordea Markets höjt sina rekommendationer till köp respektive behåll. SEB fick extra draghjälp av att även Carnegie höjt rekommendation till köp.

Handelsbanken gynnades även av att Dagens Industri i sin senaste "Veckans aktie"-analys skrev att det värsta kan vara förbi för Handelsbanken och att aktien med sin historiskt låga värdering är köpvärd.

På motsatta sidan inom storbolagsindex backade Alfa Laval mest, med 1,3 procent. Finländska Neles har sökt klargörande information från Valmet angående dess förslag om ett samgående mellan bolagen, men inte fått någon information tillbaka. Förslaget kan därför inte utvärderas i fråga om vad som är bäst för Neles aktieägarare och därmed kvarstår styrelsens rekommendation att acceptera Alfa Lavals bud på bolaget, enligt Neles.

H&M var ned 0,7 procent och SSAB A med 0,4 procent.

Veoneer lyfte 6,4 procent till 163:30 kronor. SEB Equities har höjt sin rekommendation till köp på bilsäkerhetsföretaget och dragit upp riktkursen med 132 procent till 264 kronor, med ett "bull case"-scenario på 582 kronor.

SEB fokuserar i analysen på Veoneers avtal med Qualcomm. Banken skriver att det visserligen är för tidigt att utvärdera konkurrenskraften i samarbetet, men menar att avtalet innebär flera fördelar för Veoneer, exempelvis en större marknad att adressera samt lägre risk i och med minskat hot från eventuella nya aktörer på marknaden.

Sobi var fortsatt högt omsatt i spåren av fredagens negativa studieresultat som fick aktien att sjunka 18 procent. Vid lunchtid på måndagen var aktien ned 0,8 procent. måndagsmorgonen.

Bränslecellstillverkaren Powercells aktie rusade 15 procent. En möjlig förklaring till kursrusningen är de senaste dagarnas uppmärksamhet kring att den amerikanska fordonsutvecklaren Nikola öppnat upp om komponentinnehåll för kommande serieproduktion.

I fredags kväll meddelades att Astra Zeneca har inlett en fas 3-studie med långverkande antikroppar (laab) i kombination med läkemedelskandidaten AZD7442 för syftet att förebygga och behandla smitta av covid-19. Astra Zeneca var upp 0,5 procent.

Läkemedelsföretaget Oncopeptides har beslutat att lämna in en ansökan om villkorat marknadsgodkännande för melflufen i EU. Aktien avancerade 9,6 procent.

I sektorn föll samtidigt Spotlight-handlade Rhovac 19 procent efter att ha meddelat en ytterligare studieförsening inom prostatacancerområdet på grund av pandemin.

Africa Energy-aktien steg nära 12 procent utan uppenbara, bekräftade nyheter. Pareto uppger i en färsk analys angående Africa Energy att det ryktas om att Luiperd-borrningen framskrider snabbare än förväntat och att det mesta tyder på att resultaten kommer inom kort. Dessutom cirkulerar det uppgifter på flera sociala medier om att en person, som uppges vara anställd på den Odfjell-rigg som används för borrning vid Luiperd-brunnen, ska ha sagt att man stött på olja.

Affärsvärlden ger köpråd för Softronic. Om IT-konsulten kan sätta sprätt på bolagets kassa finns sannolikt en bra uppsida i aktien, enligt Affärsvärlden. Aktien steg 4,3 procent.

Tidningen Börsveckan gav å sin sida köpråd för bland annat Duni som var upp 1,8 procent. Diamyd, en av de aktier åsattes avvakta-råd i Börsveckan, handlades ned 8 procent.

Wonderful Times Group, verksamt inom om barn- och underhållsprodukter, meddelade i helgen ett "väsentligt bättre" resultat för tredje kvartalet. Aktien rusade 42 procent på Spotlight Stock Market.

Likaså Spotlight-handlade Beyond Frames har genomfört en riktad nyemission med 20 procents rabatt mot fredagens stängningsnivå. Aktien steg emellertid drygt 14 procent till 15:30 kronor.

Medicinteknikföretaget Vitrolife var ned 1,6 procent till 231:60 kronor. Carnegie har sänkt sin rekommendation för Vitrolife till behåll från köp efter aktiens starka utveckling på senare tid, erfar Nyhetsbyrån Direkt. Riktkursen höjdes samtidigt till 240 från 225 kronor.

Simris Alg avancerade 19 procent till 0:93 kronor. Mangold har inlett bevakning av Simris Alg i en uppdragsanalys och där satt ett motiverat värde på 2:68 kronor för aktien.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?